85 percent meisjes gevaccineerd tegen humaan papillomavirus HPV

nieuws 5 jaar na de start van het HPV-vaccinatieprogramma in Vlaanderen blijkt dat deze vaccinatie goed onthaald wordt. Meer dan 85% van de meisjes geboren tussen 1997 en 2003 hebben zich in het eerste jaar secundair onderwijs laten inenten tegen het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De cijfers zijn bekend gemaakt op het jaarlijkse Valentijn Vaccinatiesymposium van de Universiteit Antwerpen.

Gratis HPV-vaccinatie
De Vlaamse overheid biedt sinds het schooljaar 2010-2011 het vaccin tegen humaan Papillomavirus (HPV) gratis aan alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen aan. Volledige vaccinatie bestaat uit 2 inentingen in de bovenarm in de loop van één schooljaar (tot het schooljaar 2014-2015 waren dat 3 dosissen van het vaccin). Die vaccinatieaanbeveling wordt duidelijk goed opgevolgd:
• Gemiddeld krijgt 85% van de meisjes minstens 1 dosis van het vaccin.
• Ongeveer 81,5% doorloopt volledige vaccinatie (recent 2 of vroeger 3 dosissen).

Vaccinatie gebeurt vooral door CLB’s
95% van de vaccinaties in Vaccinnet werd geregistreerd door de Centra voor Leerlingenbegeleiding. De CLB’s dienen dan ook het merendeel van de vaccins toe aan de meisjes die voor de gratis vaccinatie in aanmerking komen. Aangezien het hierbij enkel gaat om geregistreerde vaccinatiegegevens liggen de reële cijfers mogelijk nog iets hoger: tot voor kort gebruikten niet alle huisartsen en kinderartsen Vaccinnet en soms wordt wellicht al eens een registratie vergeten.

Mobiel vaccinatieteam om lacunes op te vangen.
In scholen waar geen CLB actief is, treedt het mobiel vaccinatieteam van Zorg en Gezondheid op. Dat is sinds april 2015 aan de slag om moeilijk bereikbare doelgroepen te sensibiliseren. Het team biedt alle vaccins die in het basisvaccinatieschema zitten aan, ook dat van HPV. Zo probeert men ook binnen die groepen de vaccinatiegraad te verhogen en het risico op verspreiding van infectieziekten te minimaliseren.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram