Effecten van aantasting lymfesysteem na borstkankeringreep vaak onderschat

123-anat-lymfeklier-lymfoedeem---03-161.jpg

nieuws Er zijn sterke aanwijzingen dat een borstreconstructie na borstkanker de kans op het krijgen van lymfe-oedeem verkleint. Dit blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+.

Een op de acht vrouwen krijgt gedurende haar leven borstkanker. Lymfe-oedeem is een ernstige complicatie die vaak optreedt bij vrouwen met borstkanker. Tussen 6 tot 43 procent, afhankelijk van bepaalde risicofactoren, ontwikkelt lymfe-oedeem.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat deze aandoening grote impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en vaak wordt onderschat, ook door medische professionals.
De behandeling van borstkanker geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van lymfoedeem. Hierbij ontstaat een zwelling in de arm door aantasting van het lymfesysteem.

De toepassing van borstreconstructie na borstkanker kan naar verwachting bijdragen aan het voorkomen van deze complicatie. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat bij vrouwen die een borstreconstructie ondergaan lymfe-oedeem minder vaak voorkomt. De resultaten tonen verder aan dat nieuwe chirurgische behandelingen waarbij middels supra-microchirurgie het lymfesysteem hersteld wordt, mogelijke behandelopties zijn om de zwelling ontstaan door lymfe-oedeem te verminderen.

Lees ook: Lymfoedeem: ‘dikke armen’ of ‘dikke benen’

Lees ook: Lymfoedeem na borstoperatie

Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram