Palliatieve zorg vroeg opstarten verbetert de levenskwaliteit

123-ouderen-ziek-bed-bezoek-palliatief-02-18.jpg

nieuws

Onderzoekers van de VUB en de UGent stelden samen met het UZ Gent vast dat vroege palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker meer levenskwaliteit geeft. De vroege zorg start bij de diagnose van ongeneeslijke kanker en betrekt de familie. 
Palliatieve zorg start vaak pas enkele dagen of weken voor het overlijden. Waar de bestaande oncologische zorg focust op de ziekte, legt palliatieve zorg de nadruk op de persoon en wat nog echt belangrijk is: zinvolle relaties, eenvoudige activiteiten, zorgen bespreken, praten met familie…

In dit onderzoek kregen patiënten in het UZ Gent de zorg vanaf het moment van de diagnose van ongeneeslijke kanker. Gespecialiseerde verpleegkundigen gingen elke maand op bezoek en praatten over verschillende onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, de ondersteuning in huis en van de familie, het nemen van belangrijke beslissingen, spirituele levensvragen, enz. Het verschil tussen de levenskwaliteit van mensen met en mensen zonder vroege palliatieve zorg was duidelijk. Mensen met vroege zorg gaven een hogere score op de vragen over hun algemene gezondheid en de kwaliteit van hun leven.

Het onderzoek
186 patiënten namen deel aan het onderzoek. De helft van hen kreeg vroege palliatieve zorg. Op 3 momenten vulden de patiënten een vragenlijst in om te peilen naar de verschillende aspecten van een kwalitatief leven: fysiek, sociaal, psychologisch en spiritueel. 12 weken na de start van de zorg haalden de patiënten met palliatieve zorg gemiddeld een score van 62 op 100 voor kwaliteit van leven, tegenover een score van 54,5 in de controlegroep.

Een zelfde soort onderzoek werd voordien in de VS gedaan. Dat onderzoek toonde ook een verschil in levenskwaliteit. Maar België scoort in tegenstelling tot de VS goed in extra ondersteuning bij oncologische zorg dus vroegen we ons af of vroege palliatieve zorg nog een meerwaarde zou hebben. Dat bleek toch het geval te zijn.                                                      
Oncologische en palliatieve zorg hand in hand
De oncologische zorg die we in België kennen is zeer waardevol, maar focust op de ziekte en behandeling. We hopen dat er door dit onderzoek voor alle mensen ruimte komt voor palliatieve zorg vanaf de diagnose van een ongeneeslijke kanker. Ze kunnen elkaar versterken en zowel de patiënt als de familie begeleiden tijdens deze moeilijke periode.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram