Naar een gepersonaliseerde opsporing van borstkanker

123-txt-screening-procedures-12-17.jpg

nieuws

Het Jules Bordet Instituut in Brussel neemt deel aan een studie die de opsporing van borstkanker grondig kan veranderen. De Kliniek voor Preventie en Opsporing van het Jules Bordet Instituut is van mening dat rekening houden met het individuele risico de doeltreffendheid van de huidige screeningsprogramma's zou kunnen verbeteren. Dit wordt getest tijdens de nieuwe Europese MyPEBS-studie. 

De huidige massale opsporingsprogramma's (mammografie om de 2 jaar voor vrouwen van 50 tot 70) zijn gebaseerd op studies uit de jaren '80. Sindsdien hebben andere studies aangetoond dat het sterftecijfer hier minder gunstig door evolueert dan gedacht, en dat verschillende nadelen van opsporing onderschat werden: overdiagnose (er worden tumoren gevonden en behandeld die niet problematisch zijn – 1 op de 5 gedetecteerde kankers), intervalkankers (kankers die zich ontwikkelen tussen twee mammografieën in of die niet werden gedetecteerd – een vierde van de vastgestelde kankers) en ten slotte valse positieven (vrouwen moeten bijkomend onderzoek ondergaan waaruit geen kanker blijkt –10 procent van de vrouwen met een positieve diagnose).

Volgens de onderzoekers varieert het risico op kanker sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van intrinsieke en extrinsieke factoren. Daarom zou de idee van opsporing volgens het risicopeil de nadelen van de huidige strategie aanzienlijk kunnen verminderen, en tegelijk het sterftecijfer als gevolg van borstkanker doen dalen.

Doelstellingen van de MyPEBS-studie
• De strategie volgens risicoklasse vergelijken met de huidige strategie (die enkel gebaseerd is op leeftijd) om na te gaan wat de invloed is op het aantal zogeheten gevorderde tumoren (met minder goede overlevingskansen).
• De nadelen vergelijken wat overdiagnose, valse positieven en intervalkankers betreft.
• De psychologische aanvaardbaarheid van de strategie volgens risicoklasse meten.
• De resultaten van de twee strategieën vergelijken wat kosten en doeltreffendheid betreft.

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram