Verminderen statines de kans op overlijden door kanker?

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-statines-anatom-08-16.jpg

nieuws Zwaarlijvigheid en een hoog cholesterolgehalte zijn een risicofactor voor (bepaalde vormen van) kanker, zoals borstkanker. Volgens een grootschalig onderzoek aan de universiteit van het Britse Birmingham daalt het risico op overlijden door kanker echter bij mensen bij wie een hoog cholesterol wordt vastgesteld en die daarvoor worden behandeld met cholesterolverlagende statines.

De studie werd voorgesteld op het congres van de European Society of Cardiology. In totaal werden gegevens van bijna een miljoen patiënten geanalyseerd. Bijna 8.000 daarvan hadden longkanker, ruim 5.000 hadden borstkanker, bijna 5.000 hadden prostaatkanker en nog eens 5.000 hadden darmkanker.

Patiënten bij wie een te hoog cholesterolgehalte werd vastgesteld en die daarvoor behandeld werden met statines, hadden 22 % minder kans om te overlijden aan longkanker, 43 % minder kans om te overlijden aan borstkanker, 47 % aan prostaatkanker en 30 % aan darmkanker. Het is evenwel niet duidelijk of dit alleen te wijten is aan het gebruik van statines, omdat veel van die patiënten ook andere geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten kregen, zoals aspirine en bloeddrukverlagende geneesmiddelen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram