Verhoogde kans op hart- en vaatziekten na behandeling voor Hodgkinlymfoom

nieuws Mensen die in het verleden zijn behandeld voor Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker, hebben een drie tot zeven keer verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De precieze kans hangt af van de bestralingsdosis en het type chemotherapie dat zij hebben ontvangen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, in samenwerking met een aantal Universitair Medische Centra.

Hodgkinlymfoom treft vooral jongvolwassenen. Tegenwoordig geneest bijna 90 procent van de patiënten. Maar de behandeling blijkt op lange termijn ongewenste neveneffecten te kunnen hebben, waaronder een verhoogde kans om nogmaals kanker te krijgen en een verhoogde kans op hart- een vaatziekten. Afgelopen decennia is de behandeling daarom geleidelijk aangepast, door andere soorten chemotherapie en minder uitgebreide bestraling te geven.

De studie, op basis van de gegevens van meer dan 2500 patiënten, behandeld tussen 1965 en 1995, laat zien dat voormalig Hodgkin patiënten een drie tot zeven keer verhoogde kans op hart- een vaataandoeningen hebben ten opzichte van de algemene bevolking. Na 40 jaar had ongeveer 50 procent van de in het verleden behandelde Hodgkin overlevers een hart- of vaataandoening.

De kans op een hartaandoening hangt samen met de hoeveelheid straling die tijdens de behandeling op het hart is gekomen. Verder blijkt chemotherapie met anthracyclines een hogere kans te geven op hart- en vaataandoeningen dan andere typen chemotherapie. Tenslotte zijn klassieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, of roken ook van invloed op het risico. Positief nieuws is dat een hoge mate van lichamelijke activiteit - minimaal drie uur per week intensief bewegen - de kans op een hartaandoening voor Hodgkin overlevenden mogelijk kan halveren.
De resultaten kunnen worden gebruikt om de huidige behandeling van Hodgkinlymfoom verder aan te passen en om nazorg voor overlevenden verder te verbeteren.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram