Meer leukemie bij kinderen in regio Mol-Dessel?

nieuws In De Morgen verscheen recent een artikel met als titel “Tot 3x meer leukemie in Mol-Dessel” dat teruggrijpt naar een epidemiologische studie uit.

Die studie maakte melding van een verhoogd aantal gevallen van acute leukemie bij kinderen tussen 0 en 14 jaar in de regio Mol-Dessel. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) laat die studie evenwel niet toe om enige conclusies te trekken over een eventueel verband tussen de aanwezigheid van nucleaire installaties en het voorkomen van kanker bij kinderen in de regio Mol-Dessel. Gelijkaardige lokale verhogingen van het aantal gevallen van kanker bij kinderen werden ook op andere plaatsen in België vastgesteld, zonder dat daar een nucleaire installatie in de buurt gevestigd was.
In die studie werd het aantal nieuwe gevallen van acute leukemie bij kinderen en van schildklierkanker in een zone van 20 km rond de nucleaire sites van Doel, Tihange, Mol-Dessel, Fleurus en Chooz (enkel het deel van de zone op Belgische bodem) bestudeerd over een periode van 5-9 jaar.

De resultaten toonden aan dat in de buurt van de centrales van Tihange en Doel niet meer nieuwe gevallen van acute leukemie bij kinderen en van schildklierkanker voorkomen dan gemiddeld.
Rond de sites van Mol/Dessel en Fleurus lag het aantal schildklierkankers licht hoger dan daarbuiten, maar dat is op zich niet uitzonderlijk in België. Wanneer we dezelfde analyse herhalen op een 20 km-zone rond elke Belgische gemeente, zien we dat in 20% van de onderzochte zones eveneens meer schildklierkanker voorkomt, zonder dat daar sprake is van een mogelijke link met een nucleaire activiteit. Deze situatie is dus niet uitzonderlijk.

De studie geeft ook aan dat er dicht bij de site van Mol-Dessel meer gevallen van acute leukemie bij kinderen zijn dan gemiddeld. Die conclusie is echter gebaseerd op een heel klein aantal gevallen, wat een grote impact heeft op de berekeningen. Om die reden moet dit met de nodige voorzichtigheid benaderd worden. Opvolging van de situatie over een langere periode kan hierover uitsluitsel geven. Ook voor de zone rond de centrale van Chooz was het niet mogelijk om wetenschappelijk sluitende besluiten te trekken, omdat de regio dun bevolkt is en het aantal kankergevallen beperkt. Ook hier is verder onderzoek nodig vooraleer sluitende wetenschappelijke conclusies mogelijk zullen zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram