Borstonderzoek minder pijnlijk als vooraf paracetamol wordt geslikt

123-pil-wit-asperine-water-pijnstiller-11-16.jpg

nieuws Een mammografie is voor vrouwen vaak onprettig en pijnlijk. Maar die pijn kan eenvoudig verminderd worden als vrouwen simpelweg een paracetamol innemen voorafgaand aan het borstonderzoek.
Dat zegt Ruud Pijnappel, hoogleraar mammaradiologie van het UMC Utrecht.

Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een oproep in de bus voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Tijdens dat onderzoek wordt een mammografie gemaakt. Bij een mammografie wordt de borst platgedrukt tussen twee platen van plexiglas zodat er een röntgenfoto gemaakt kan worden. Op die röntgenfoto kunnen eventuele afwijkingen in het weefsel in beeld worden gebracht. Hoe platter de borst, hoe beter de kwaliteit van de foto is. Dit onderzoek kan best pijnlijk zijn. “Van tevoren een paracetamol innemen kan die pijn eenvoudig verminderen,” aldus Pijnappel.

Laatst bijgewerkt: november 2016
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram