IVF verhoogt risico op borstkanker niet

nieuws Een hormonale behandeling om de eierstokken te stimuleren bij een IVF-behandeling verhogen het risico op borstkanker niet. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut hebben 21 jaar lang 19 158 vrouwen gevolgd van gemiddeld 33 jaar oud die tussen 1983 en 1995 aan een IVF-behandeling zijn begonnen, alsook 5 950 vrouwen die in diezelfde periode een andere vruchtbaarheidsbehandeling hebben gevolgd.
Dit OMEGA-onderzoek, dat niet alleen borstkanker, maar ook eierstokkanker en baarmoederhalskanker onder de loep legde (hormoongevoelige kankers), werd opgestart na de publicatie van een Amerikaanse studie aan het begin van de jaren 1990 die een hoger aantal eierstokkankers vermeldde bij vrouwen die een IVF-behandeling hadden ondergaan. Er werden twee verklaringen naar voren geschoven: de blootstelling aan hormonen en het feit dat de eierstokken meermaals werden geprikt.

Naar aanleiding van deze publicatie besloot een Nederlandse gynaecoloog-oncoloog een breedschalig onderzoek op te starten rond dit onderwerp, in samenwerking met alle Nederlandse centra voor medisch begeleide voortplanting. Elke vrouw die in Nederland een IVF-behandeling krijgt, wordt gevraagd of ze akkoord gaat om haar gegevens te laten opnemen in de studie. En zodra een patiënte een kankerdiagnose krijgt, wordt nagegaan of ze vroeger een IVF-behandeling heeft gekregen. Al die gegevens werden opgenomen in een register.

Na geruststellende tussentijdse resultaten, bevestigen ook de net gepubliceerde gegevens dat er geen significant verschil is tussen het risico op borstkanker bij vrouwen die beroep hebben gedaan op IVF (3 %) en de vrouwen uit de controlegroep (2,9%). Deze vrouwen werden 20 jaar of langer opgevolgd, wat uiterst lang is. Maar misschien niet lang genoeg voor de gevallen die ons zorgen baren, namelijk oudere vrouwen bij wie vaak borstkanker wordt vastgesteld. Het zou dus nuttig zijn om het onderzoek op langere termijn uit te breiden …

Er werd wel aangetoond dat er meer baarmoeder(hals)kankers werden vastgesteld bij patiëntes met endometriose die IVF krijgen. Maar de verklaring zou niets te maken hebben met de IVF-behandeling, maar wel met de endometriose zelf.

Laatst bijgewerkt: maart 2022
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram