Stichting tegen Kanker en VAD organiseren 1 maand zonder alcohol

logo-tournee_minerale_311x166.jpg

nieuws Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) organiseren in februari 2017 een nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’ om in februari alcohol een maand lang af te zweren.

Alcohol maakt meer en meer deel uit van onze dagelijkse routine. In 2013 dronk 82% van de Belgen en 84% van de Vlamingen alcohol. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en dat niet alleen voor de problematische gebruikers. Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is ook een verband met ernstigere gezondheidsklachten, zoals een black-out, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen: mond- en keelholte; strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke darm en endeldarm (bij mannen). Alcohol heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van leven: het kan onder andere leiden tot slaapproblemen, geheugenproblemen, problemen in relaties en tot verslaving. Daarnaast zijn er nog heel wat situaties waarin alcohol voor problemen kan zorgen, zoals in het verkeer, veiligheid op het werk, enzovoort.

Eén maand zonder alcohol
Redenen genoeg dus om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Uw lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van de gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. U spaart ook heel wat geld uit. En u krijgt minder calorieën binnen, u kan dus zelfs gewicht verliezen door even ‘nee’ te zeggen.
Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken.
Ten slotte steunt de campagne ook het goede doel. Deelnemers kunnen een som doneren voor de Stichting tegen Kanker. Of ze kunnen hun vrienden en familieleden vragen om hen te sponsoren bij hun maand zonder alcohol, meteen een extra motivatie om het vol te houden. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek.

Laatst bijgewerkt: juli 2016
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram