Meer galblaaskanker door frisdranken?

nieuws Zweedse wetenschappers stelden vast dat mensen die dagelijks 2 of meer glazen frisdrank drinken, meer kankers van galblaas en galweg krijgen. Hieruit besluiten dat frisdranken deze kankers veroorzaken, is te kort door de bocht, zegt de Stichting tegen Kanker. Specifieker onderzoek is nodig.

In de studie werden bijna 71 000 Zweedse volwassen mannen en vrouwen 13 jaar lang gevolgd. Nadien werden hun voedingsgewoonten en het aantal kankergevallen en –types geanalyseerd. Zoals de wetenschappers zelf aangeven, kan uit zo’n type onderzoek alleen maar een hypothese afgeleid worden. Die moet verder nagegaan worden in specifieker onderzoek. Dat is des te meer nodig, omdat eerdere studies rond dit onderwerp geen duidelijk verband toonden.

De studie toont een verhoging van het aantal galblaas- en galwegkankers bij vrouwen en mannen die dagelijks 2 of meer glazen (200 ml per glas) frisdrank drinken. Maar de toename was er ook bij eenzelfde hoeveelheid kunstmatig gezoete frisdranken en ‘lightdranken’. Dan kan suiker mogelijk niet (alleen?) de boosdoener zijn...

Overgewicht misschien de schuldige
Mensen die tijdens de studie galblaas- of galwegkanker ontwikkelden, hadden ook meer neiging tot overgewicht. Dat is vermoedelijk, eerder dan suiker, de oorzaak.
In 2015 publiceerde het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een rapport rond galblaaskanker en leefstijl. Daarin werd het bewijs dat suiker een risicofactor zou zijn, als te beperkt beoordeeld.

Wel werd een ‘vermoedelijk verhoogd risico’ door overgewicht weerhouden. Mensen met overgewicht ontwikkelen meer galstenen. En die zouden een rol spelen in het ontstaansmechanisme van galblaaskanker.
Galblaas- en galwegkankers komen niet vaak voor (respectievelijk 109 en 277 nieuwe diagnoses in België in 2013). Toch toont deze studie opnieuw een interessante hypothese rond leefwijze en kanker. Het behoud van een gezond lichaamsgewicht, regelmatig bewegen en een evenwichtige voeding zijn immers heel belangrijk in de preventie van verschillende ziekten, waaronder kanker.

jnci.oxfordjournals.org
www.kanker.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram