galstenen

cholelithiasis

Galstenen, afgeleid van de gal en gevormd in de galwegen, bestaan voornamelijk uit calcium, cholesterol, of bilirubine. Als ze zich bevinden in de galblaas spreekt met van cholecystolithiasis en als ze zich in de galwegen bevinden van choledocholithiasis. Indien galstenen in de galwegen een opstopping veroorzaken kan dit zorgen voor opstapeling van bilirubine, verantwoordelijk voor het ontstaan van de gele kleur van de huid (geelzucht).

Geef uw mening over preventief kankeronderzoek

Geef uw mening over preventief kankeronderzoek
nieuws 2/04/2013

Vandaag sterven er jaarlijks 1500 vrouwen aan borstkanker, 300 aan baarmoeder(hals)kanker en 1800 mannen en vrouwen aan dikkedarmkanker. De Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker helpen om tijdig een bepaalde kanker of een voorstadium van een kanker op te sporen.

lees meer »

ERCP (galblaasonderzoek)

dossier 20/11/2003

Klachten rond de galwegen en/of de alvleesklier kunnen voor een arts reden zijn tot het uitvoeren van een ERCP. Deze afkorting staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 17/05/2001

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram