Galblaasverwijderingen: Waarom zo weinig daghospitalisaties?

Laatst bijgewerkt: december 2012

nieuws Wie galstenen heeft, moet soms een galblaasverwijdering ondergaan. Uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat openbuikoperaties eerder uitzondering dan regel zijn. In 95% van de gevallen gebeurt de galblaasverwijdering namelijk via laparoscopie. Het risico op deze ingreep stijgt met de leeftijd en vrouwen ondergaan zo’n cholecystectomie twee keer meer dan mannen.

Meerdere studies hebben uitgewezen dat de resultaten van daghospitalisatie op vlak van postoperatieve pijn en eventuele verwikkelingen ongeveer dezelfde zijn als bij een klassieke ziekenhuisopname. Het is dan ook verbazend om vast te stellen dat slechts 4% van de laparoscopische galblaasverwijderingen via daghospitalisatie gebeurt. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal daghospitalisaties tussen 2006 en 2009 gestegen van 10% naar 61%. Waarom zou dit dan in België niet mogelijk zijn?

De gemiddelde kostprijs van een galblaasverwijdering via laparoscopie bedraagt 1.691€ via daghospitalisatie en maar liefst 3.575€ bij een klassieke ziekenhuisopname. Die hogere kostprijs bij een klassieke ziekenhuisopname geldt zowel voor het aandeel van de patiënt (remgeld en supplementen) als voor de ziekteverzekering. Door waar mogelijk te kiezen voor een daghospitalisatie kan dit prijskaartje dalen met 40% voor de patiënt en met 55% voor de ziekteverzekering.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram