Alcohol directe oorzaak van zeven kankertypes

nieuws Volgens een studie in het vakblad Addiction is alcohol een belangrijke risicofactor voor zeker zeven types van kanker: mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, colon- en rectumkanker en borstkanker. De sterkste relatie is er bij mond-, keel- en slokdarmkanker: de kans op kanker ligt vier tot zeven keer hoger bij wie meer dan 50g alcohol per dag drinkt dan bij wie niet drinkt. Bij lever-, colon-, rectum- en borstkanker is het risico ongeveer 1,5 keer groter.

Bij al deze kankers verhoogt het risico naarmate men meer drinkt, en dit voor elk type van alcohol. Mogelijk daalt het risico opnieuw nadat men gestopt is met drinken.
Verder blijkt dat er geen veilige grens bestaat, dat men met andere woorden niet kan zeggen vanaf wanneer alcoholgebruik schadelijk is.
Nog volgens deze studie zou alcohol verantwoordelijk zijn voor bijna 6 % van alle kankerdoden wereldwijd.

Alhoewel het niet duidelijk is of de auteur van deze studie alle relevante onderzoeken heeft geanalyseerd, en evenmin of naast alcohol ook andere factoren kunnen meespelen in het kankerrisico (bijvoorbeeld roken, overgewicht...), liggen deze resultaten in de lijn van ander onderzoek.

Bron:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.13477/full
http://www.nhs.uk/news/2016/07July/Pages/alcohol-a-direct-cause-of-seven-types-of-cancer.aspx


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram