Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker

123-txt-slokdarmkanker-ca-08-16.jpg

nieuws Belangrijke risicofactoren van slokdarmkanker zijn overgewicht en alcohol. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkomen. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKO), dat het grootste onderzoek ooit rond leefstijl en slokdarmkanker leidde.

Het WKO stelt vast dat met een gezond gewicht en geen alcohol te drinken jaarlijks 1/3 (ongeveer 34 %) van de gevallen van slokdarmkanker in westerse landen kunnen voorkomen worden.
Daarnaast lijkt het ook interessant om veel groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten te consumeren. Zij zouden slokdarmkanker kunnen helpen voorkomen.

Hete dranken, boven de 65 °C, daarentegen zijn beter te mijden omdat ze het risico mogelijk verhogen.
Het risico op de ontwikkeling van slokdarmkanker neemt vooral sterk toe als je alcohol drinkt en rookt. Het is bekend dat als het risico op slokdarmkanker 1 is bij iemand die niet rookt en met mate drinkt (1 à 2 glazen alcoholhoudende drank per dag), dat risico stijgt tot 10 bij het roken van 10 sigaretten en het drinken van 4 glazen alcoholhoudende drank per dag. In het geval van 30 sigaretten en 8 glazen alcoholhoudende drank per dag, bereikt het risico 100.

Andere oorzaken en risicofactoren
Ook andere factoren kunnen het risico op slokdarmkanker doen toenemen, zoals:
• Leeftijd, het merendeel van de mensen met slokdarmkanker is 60 jaar of ouder
• Roken (ook als je geen alcohol drinkt)
• Brandend maagzuur (reflux)
• Infectie met het humaan papillomavirus (HPV)

Bron:
www.wcrf.org
http://www.kanker.be/nieuws/overgewicht-en-alcohol-vergroten-kans-op-slokdarmkanker


Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram