Eerste daling aantal borstkankerdiagnoses

nieuws Voor het eerst in 15 jaar kankerregistratie in België kregen in 2014 minder vrouwen de diagnose borstkanker. Met 10.466 diagnoses blijft borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ook bij 91 mannen werd in 2014 de diagnose gesteld. Een daling van 2,2 % in vergelijking met 2013.
Die daling is een trendbreuk: de voorbije 10 jaar tekende het Kankerregister een gemiddelde stijging van 2 % op. Vooral bij de vijftigers is de daling opvallend. Alleen bij vrouwen jonger dan 40 jaar zet de stijging van de afgelopen jaren zich verder.

Screening blijft van levensbelang
Toch blijft België wereldkampioen borstkanker. Nergens komt borstkanker relatief gezien vaker voor dan bij ons. Hoe sneller borstkanker opgespoord wordt, hoe groter de genezingskansen.
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan de preventieve screening in totaal meer dan 10.000 levens redt over een periode van 20 jaar. 75% van de borstkankers ontdekt in het Vlaams screeningprogramma wordt behandeld door een borstsparende ingreep, terwijl van de borstkankers die ontdekt worden buiten het screeningprogramma 40% behandeld wordt met een amputatie (mastectomie). Heel wat vrouwen hebben dus de mutilerende mastectomie (of volledig wegnemen van de borst) kunnen vermijden door deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel voorzien een gratis bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen tussen 50 en 69. Twee gespecialiseerde radiologen bekijken de beelden onafhankelijk van elkaar, waardoor de kwaliteit van het onderzoek erg hoog ligt. Elke twee jaar krijgen vrouwen uit deze doelgroep een uitnodiging in de bus.

Meer info: bevolkingsonderzoek.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram