Genentest MammaPrint® kan chemotherapie bij borstkanker verminderen

123-mammaprint-genentest-08-16-250-.jpg

nieuws Een test op 70 genen (MammaPrint®) kan het gebruik van chemotherapie? bij borstkankerpatiënten significant verminderen . Daardoor zou bijna de helft van de borstkankerpatiënten in een vroeg stadium, die met traditionele methoden geclassificeerd worden als hoogrisico-patiënten, chemotherapie kunnen vermijden

Dat blijkt uit de zogenaamde MINDAcT-studie die gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine. MINDACT staat voor “Microarray In Node negative and 1 to 3 positive lymph node Disease may Avoid ChemoTherapy”. Deze studie liep tussen 2007 en 2011 in 9 Europese landen, waaronder België, en er waren 112 ziekenhuizen en 6 700 vrouwen bij betrokken.

De Mammaprint is een prognosetests die de activiteit van specifieke genen in de tumor analyseert. Het onderzoek was opgezet met als doel het vermogen van de 70-genensignatuur MammaPrint te vergelijken met Adjuvant!Online, het evaluatie-instrument voor klinische risicobeoordeling. Dit instrument geeft de waarschijnlijkheid dat een patiënte nog 10 jaar leeft zonder hervallen, na alleen een chirurgische ingreep met eventueel radiotherapie.

Uit het MINDAct-onderzoek blijkt nu dat patiëntes die met het Adjuvant Online programma als hoog risicopatiënten worden beschouwd (vrouwen met een tumor tot 5 centimeter met maximaal drie aangetaste lymfeklieren) en met de mammaprint als laagrisico, het erg goed deden zonder chemotherapie en een herval kenden van hoogstens 5%.
Door dit nieuwe onderzoek zouden in België jaarlijks zo'n 1.500 à 1.600 borstkankerpatiënten mogelijk van een chemobehandeling bespaard kunnen blijven

Een MammaPrint kost tussen 2.000 en 3.000 euro. In Nederland wordt de test al veel gebruikt. Bij ons wordt hij nog zeer weinig gebruikt. Hij wordt ook niet terugbetaald door de ziekteverzekering.
http://www.kanker.be/nieuws/borstkanker-voorafgaande-genetische-tests-om-chemo-te-vermijden

Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram