Salmonella leeft in de darmen van dieren. Via voedsel dat in aanraking kwam met stoelgang van die dieren, kunnen mensen besmet geraken. Typische bronnen zijn rauwe groenten en gevogelte.
Rauw of ondergekookt voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk, kaas en zeevruchten kan besmet zijn met bacteriën die gevaarlijk zijn voor kinderen (Salmonella, E. coli, Listeria). Waarom zijn kinderen zo kwetsbaar voor zo'n voedselvergiftiging, terwijl volwassenen zonder problemen zulke rauwe producten kunnen eten?
Van alle dierlijke producten hebben het meest uitgebalanceerde gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Wat doen kwarteleitjes dan precies voor onze gezondheid? En wat is het verschil met kippeneieren?
Jarenlang werd ons ingepompt dat we maximum drie eieren per week mogen eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Maar intussen weten we dat verzadigde vetten de boosdoener zijn. Zijn eieren dan gezond? En hoeveel mag je er eten?
PFOS (perfluoroctaansulfonaten) zijn chemische stoffen die behoren tot de familie van de PFAS, wat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Die chemicaliën worden toegevoegd aan tal van materialen omdat ze water, vuil en vet kunnen afstoten en bovendien ook brandwerend zijn.
Een spiegelei, dat is niet alleen superlekker, het is ook 'een eitje' om het te maken! Maar toch kan je het verknoeien als je het niet op de juiste moment kruidt.
We leggen uit hoe je het beste resultaat krijgt.
Je hebt een eitje op kamertemperatuur nodig voor een gebak of om het te koken en je vergat om het uit de koelkast te halen.
Er is een manier om dat snel in orde te brengen en het is 'het ei van Columbus' ...
Een hardgekookt eitje bij het ontbijt of in een slaatje is heerlijk en voedzaam, maar het valt niet altijd mee om het snel en mooi te pellen. Gelukkig kan je dat eenvoudig oplossen.
Tijdens de paasdagen eten we allemaal chocolade in de vorm van een ei, een paasklok of een paashaas. Voor decoratieve doeleinden worden er ook gekookte kippeneieren beschilderd. Maar mag je die daarna nog opeten?
Vorige week haalde federaal Voedselagentschap FAVV de eieren van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven uit de handel, nadat uit testen was gebleken dat ze besmet waren met fipronil. Deze week kregen ook Nederlandse consumenten een waarschuwing in de bus.
Nieuw onderzoek in Finland bevestigt wat al een tijdje bekend is: een eitje per dag kan geen kwaad voor het hart. Het cholesterol in eieren (en andere voedingsproducten) verhoogt de kans op hartziekten namelijk niet. Dat geldt zelfs voor mensen die drager zijn van een bepaald gen (APOE4) dat de gevoeligheid voor cholesterol verhoogt.
Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella-bacteriën. Een salmonellabesmetting kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Waar eieren die u in de winkel koopt afkomstig zijn van legkippen die verplicht gevaccineerd zijn tegen (bepaalde types van) Salmonella of waarvan de eieren gecontroleerd worden op Salmonella, is dat natuurlijk niet het geval met uw scharrelkippen.
Lange tijd werd aangeraden om niet te veel eieren te eten omdat een ei relatief veel cholesterol bevat en het cholesterolgehalte in het bloed zou verhogen. Maar klopt dat wel?
Iedereen twijfelt wel eens of de eieren die in de koelkast liggen wel nog vers zijn.
Enkele eenvoudige tips kunnen ons hierbij helpen.
Het woord dat te onthouden is is 'luchtkamer'.
Eieren van hobbykippen bevatten in het algemeen hogere gehaltes aan dioxines en PCB’s dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Eet vis het liefst op de dag van aankoop. Bij voorkeur wordt vis bewaard bij ongeveer nul graden. Eventueel is verse vis nog 2 tot 3 dagen houdbaar door het in vershoudfolie te wikkelen en met een dikke laag ijsblokjes te bedekken.
Een eitje past in een gezonde voeding. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen voor weinig geld. Bovendien zijn ze gemakkelijk en snel te bereiden en relatief lang houdbaar in de koelkast.
Rauw of te weinig gekookt voedsel, is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftigingen. Het gaat dan o.m. om rauw vlees (américain, carpaccio), vis (oesters en andere schaal- en schelpdieren, sushi), bereidingen met rauwe eieren (bv. mayonaise, bavarois, tiramisu, chocolademousse) en kiemgroenten zoals taugé.
Volgens een studie van de Harvard School of Public Health in het gezaghebbende British Medical Journal bestaat er geen verband tussen het regelmatig eten van eieren,
Eieren zijn bijna net zo slecht voor de aderen als roken, stellen Canadese onderzoekers in het vakblad Atherosclerosis. De aderen verkalken sneller door het eten van eigeel;
Volgens een studie voorgesteld op de jaarvergadering van de American Academy of Allergy blijken kinderen met een allergie voor eieren geleidelijkaan beter en beter bestand te zijn tegen de eieren,
Eiwitten uit eieren, en dan vooral uit het witte gedeelte, houden u wakker en alert. Dat blijkt althans uit experimenteel onderzoek bij muizen in het vakblad Neuron.
Volgens een Amerikaans onderzoek in het tijdschrift Cancer Prevention Research zouden mannen die wekelijks meer dan 3 eieren hebben meer kans maken om prostaatkanker te krijgen.
In vele voedingsaanbevelingen wordt nog altijd aanbevolen om maximaal 3 eieren per week te eten. Volgens een recente Britse studie (in het Nutrition Bulletin) is het echter geen enkel probleem om dagelijks een eitje te eten bij het ontbijt.