Bevatten scharreleieren uit eigen tuin meer Salmonella?

Laatst bijgewerkt: juli 2015
123-eieren-nest-07-15.jpg

nieuws Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella-bacteriën. Een salmonellabesmetting kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Waar eieren die u in de winkel koopt afkomstig zijn van legkippen die verplicht gevaccineerd zijn tegen (bepaalde types van) Salmonella of waarvan de eieren gecontroleerd worden op Salmonella, is dat natuurlijk niet het geval met uw scharrelkippen. Het risico op besmetting door Salmonella is dus groter bij kippen uit eigen tuin.
Gelukkig komt de salmonellabacterie slechts zelden voor in eieren, ook bij kippen uit de eigen tuin.

Wat kunt u zelf doen?
Wilt u op veilig spelen, dan is het belangrijk de eieren voldoende te verhitten omdat de salmonellabacterie hoge temperaturen niet overleeft. Dat geldt zeker voor kwetsbare groepen zoals kinderen jonger dan vijf jaar, zieke mensen, zwangere vrouwen en oudere mensen met een verminderde weerstand.

• Raap dagelijks de eieren en leg ze onmiddellijk in de koelkast.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Hoe ouder het ei, hoe groter de kans op een voedselinfectie door Salmonella.

• Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Het ei heeft namelijk een poreuze schaal en er kunnen makkelijk bacteriën binnendringen. Maak ze
dus even schoon met een doekje.
Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën kunnen op die manier door de schaal dringen en het ei besmetten.
Eieren moeten met het luchtzakje(stompe kant) naar boven worden bewaard, anders gaat de lucht naar boven en raakt het vlies los.

• Verwerk geen rauwe eieren in koude gerechten zoals mayonaise, bavarois, chocolademousse of tiramisu. Zelfgemaakte mayonaise zou minder risico inhouden als er voldoende azijn en olie worden toegevoegd. Indien u toch rauwe eieren verwerkt, gebruik dan alleen kakelverse eieren.

• Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig.

• Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.

Meer info:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (www.favv.be)

www.dgz.be/publicatie/salmonella-actieplan-pluimvee
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram