Een eitje bij het ontbijt mag

nieuws In vele voedingsaanbevelingen wordt nog altijd aanbevolen om maximaal 3 eieren per week te eten. Volgens een recente Britse studie (in het Nutrition Bulletin) is het echter geen enkel probleem om dagelijks een eitje te eten bij het ontbijt. Een ei bevat weliswaar cholesterol (ong. 225 mg per ei), maar het effect daarvan op het cholesterolgehalte van het bloed is minimaal en alleszins veel minder dan het effect van verzadigde vetten, terwijl eieren vooral onverzadigde vetten bevatten. Wanneer andere bronnen van cholesterol en vooral van verzadigde vetten zoals vlees en vleeswaren, volle melkproducten, kaas en gebak worden beperkt, kan een ei perfect in een gezonde dagvoeding passen.
In het Britse onderzoek wordt daarenboven opgemerkt dat eieren een goede bron zijn van eiwitten zijn. Daarnaast wordt ook onderzocht of de gezondheidsbevorderende effecten van andere voedingscomponenten aanwezig in het ei, zoals antioxidanten, foliumzuur en andere vitaminen van de B-groep, de mogelijke nadelige effecten van eieren op het cholesterolgehalte op hart- en vaatziekten niet compenseren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram