Is Skyr gezonder dan yoghurt?

dossier

Skyr is wereldwijd een vaste waarde geworden binnen het zuivelassortiment in de supermarkt. En daar is een goede reden voor: Skyr verenigt de volle smaak van romige zuivelproducten met de gezonde voedingsstoffen uit yoghurt en plattekaas. 

Lees ook: Het belang van calcium bij de preventie van osteoporose

Wat is Skyr?

Getty_skyr_yoghurt_2022.jpg

© Getty Images

Skyr is al meer dan duizend jaar een traditioneel product in IJsland. Het lijkt sterk op yoghurt, met een vergelijkbare smaak en een iets dikkere textuur. Maar officieel is het geen yoghurtsoort, want er gaat drie keer zoveel melk in Skyr dan in yoghurt. Beide producten worden bovendien met verschillende bacterieculturen gemaakt.

Skyr maakt men van magere melk waarvan de room is verwijderd. De melk verwarmt men vervolgens en er worden levende bacterieculturen toegevoegd. Van zodra het product is ingedikt, wordt het gezeefd om de wei te verwijderen. De smaaksensatie van Skyr is gelijkaardig aan die van Griekse yoghurt, maar op vlak van voedingswaarde leunt Skyr meer aan bij magere plattekaas.

Lees ook: Kunt u melk vervangen door plantaardige dranken?

Wat is de voedingswaarde van Skyr?

Skyr is rijk aan voedingsstoffen. Het bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar net als andere zuivelproducten bevat het veel vitamines, mineralen en probiotica. Hoewel de exacte hoeveelheid voedingsstoffen per merk verschilt, bevat een portie Skyr naturel van 170 gram doorgaans het volgende:

  • Calorieën: 110
  • Eiwit: 19 gram
  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vet: 0 gram
  • Fosfor: 25,5% van de ADH
  • Calcium: 20% van de ADH
  • Riboflavine: 19% van de ADH
  • Vitamine B-12: 17% van de ADH
  • Kalium: 5% van de ADH

Lees ook: Lijnvriendelijke alternatieven voor mayonaise

Hoogwaardige eiwitbron

Skyr bevat van nature meer eiwit dan vele andere zuivelsoorten: ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid magere yoghurt bevat 3,4 gram eiwit. Het eiwitgehalte in Skyr is zo hoog door het bereidingsproces. Er is drie keer zoveel melk nodig om Skyr te maken dan voor de bereiding van gewone yoghurt.
Het eiwit uit zuivelproducten kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, de gezondheid van de botten te verbeteren en spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Eiwitten geven je ook een verzadigd gevoel, zodat je niet te veel gaat eten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat eiwitrijke zuivelproducten gewichtstoename en obesitas helpen voorkomen. 

Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?

Is Skyr gezonder dan yoghurt?

Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie. Tegenwoordig bestaan er namelijk ook smaakvarianten met een fruitsmaakje bijvoorbeeld. Daaraan zijn suikers of zoetstoffen en kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Soms voegt men ook room toe voor een vollere textuur. Dat doet uiteraard sommige gezondheidsvoordelen teniet.

Lees ook: De voordelen van yoghurt als je kampt met hoge bloeddruk

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram