De voordelen van yoghurt als je kampt met hoge bloeddruk

unspl-yoghurt-voeding-12-11.jpg

nieuws

Regelmatige consumptie van yoghurt lijkt een gunstig effect te hebben op het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hypertensie. Yoghurt zou dus interessant kunnen zijn, als het deel uitmaakt van een aangepaste levensstijl.

Drie bloeddrukmetingen

Australische onderzoekers brachten het verband in kaart tussen yoghurt en bloeddruk bij patiënten met hoge bloeddruk en mensen zonder bloeddrukproblemen. De deelnemers waren veelal oudere mannen en vrouwen. Hun gebruikelijke yoghurtconsumptie werd bepaald aan de hand van een voedselfrequentievragenlijst.

Men onderzocht een reeks parameters, waarbij men voorrang gaf aan de systolische (SBP), de diastolische (DBP) en de gemiddelde bloeddruk (berekend aan de hand van een formule waarbij SBP en DBP worden gemeten). Bij de beoordeling werd rekening gehouden met de body mass index (BMI), totaal cholesterol, "goed" (HDL) en "slecht" (LDL) cholesterol, triglyceriden en bloedsuikerspiegel.

Uit de analyse blijkt dat er een significant verband is tussen yoghurtconsumptie en alle drie de bloeddrukmetingen, met gunstige effecten - verlaging van de waarden - bij degenen die regelmatig yoghurt eten. Dit voordeel zag men bij mensen met hoge bloeddruk, maar niet bij mensen zonder hoge bloeddruk.

Lees ook: Beïnvloedt onze bloeddruk onbewust onze koffieconsumptie?

Aanpassingen van de levensstijl

De auteurs geven aan dat men in toekomstige studies de potentiële voordelen van yoghurt nog nauwkeuriger zal bepalen. Maar hoewel yoghurt waardevol kan zijn bij het beheersen van hoge bloeddruk, is het zeker niet voldoende. Naast antihypertensiva raadt men ook aanpassingen in levensstijl sterk aan, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding (veel groenten, relatief weinig vlees), gewichtsverlies, beperking van de zoutconsumptie (maximaal 6 g per dag), matig alcoholgebruik en stoppen met roken.

Men wijst er ook op dat hoge bloeddruk - een bloeddruk van meer dan 140/90 mmHg - een belangrijke risicofactor is voor beroerten en hart- en vaatziekten, alsook voor complicaties aan de nieren.

Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

Bronnen:

https://www.journals.elsevier.com
https://www.unisa.edu.au

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram