Hoe gezond zijn kwarteleitjes?

dossier

Van alle dierlijke producten hebben het meest uitgebalanceerde gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Wat doen kwarteleitjes dan precies voor onze gezondheid? En wat is het verschil met kippeneieren?

Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

Kwarteleitjes vs kippeneieren: wat is het verschil?

123-ei-eien-kwartel.jpg
Kwarteleitjes smaken als kippeneieren, maar zijn rijker en romiger. In principe kun je ze op dezelfde manier koken als kippeneieren, maar ze zijn sneller gaar. Omdat ze zo klein zijn, mag je 4 kwarteleitjes rekenen  je er 4 eten om dezelfde portie te krijgen als één kippenei.

Lees ook: Mag je elke dag een ei eten?

Voedingswaarde kwarteleitjes

Kwarteleitjes zijn zoals gezegd vier keer kleiner dan een kippenei, maar bevatten per stuk wel vijf keer meer fosfor, zeven keer meer ijzer, zes keer meer vitamine B1 en vijftien keer meer vitamine B2. Ze zijn ook rijk aan vitamine A. 

Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten. Bovendien bestaat 60% van het vet in kwarteleitjes uit 'goede' vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd), die een positieve invloed kunnen hebben op het cholesterolgehalte. 

Hoe gezond zijn kwarteleitjes?

Kwarteleieren zijn zeer rijk aan antioxidanten en sporenelementen, vooral choline, dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en functie van de hersenen. Het bevat grote hoeveelheden vitamine A, die kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen en ziekte en veroudering kunnen veroorzaken. Maar vooral bij aandoeningen van de luchtwegen en het immuunsysteem zijn de effecten opvallend positief. Kwarteleiwit bevat ovomucoïde, een krachtige remmer van menselijke trypsine, die allergische desensibilisatie bevordert.

Uit een onderzoek onder mensen met allergische rhinitis (vb hooikoorts) bleek dat symptomen zoals niezen, verstopping en een loopneus binnen een uur verbeterden na inname van een antioxidant- en zinksupplement op basis van kwarteleieren. Het is echter niet bekend of de verbindingen in het ei alleen verantwoordelijk zijn voor deze voordelen.

Lees ook: Hoe bak je een perfect spiegelei?

Kwarteleitjes koken

De meeste kwarteleieren zijn niet gepasteuriseerd, wat betekent dat ze niet verhit zijn om eventuele schadelijke bacteriën op de schaal (bijvoorbeeld salmonella) te doden. Zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten kwarteleieren vermijden of ervoor zorgen dat ze helemaal gaar zijn en dat de dooier niet vloeibaar of gelatineachtig is voordat je ze eet.

Lees ook: Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?

Allergisch aan kwarteleitjes

Als je allergisch bent voor kippeneieren, kun je ook allergisch zijn voor kwarteleieren. Het is ook mogelijk om allergisch te zijn voor kwarteleieren, zelfs als je geen allergie hebt voor kippeneieren. 

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram