Eigeel even slecht voor hart als roken

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Eieren zijn bijna net zo slecht voor de aderen als roken, stellen Canadese onderzoekers in het vakblad Atherosclerosis. De aderen verkalken sneller door het eten van eigeel; dit gebeurt op een zelfde manier als bij roken.

Onderzoekers van de Western University bestudeerden ruim 1200 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar. Via een echografie werd de hoeveelheid plaque-aanslag in de halsslagader gemeten. Daarbij werd vastgesteld dat die lineair toeneemt met de leeftijd vanaf 40 jaar. Deze toename was vele malen groter bij personen die veel roken of eigeel aten. Personen die drie of meer eidooiers per week aten, hadden beduidend meer aderverkalking dan personen die minder dan twee eidooiers per week aten.

Volgens de onderzoekers kunnen ze met hun onderzoek niet aantonen dat eieren de oorzaak zijn van de verhoogde aderverkalking. Maar ze raden toch aan dat mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten voorzichtig zijn met eieren.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram