Eieren niet slecht voor het hart

Laatst bijgewerkt: maart 2016
Teaser-ei-vlam-500.jpg

nieuws Nieuw onderzoek in Finland bevestigt wat al een tijdje bekend is: een eitje per dag kan geen kwaad voor het hart. Het cholesterol in eieren (en andere voedingsproducten) verhoogt de kans op hartziekten namelijk niet. Dat geldt zelfs voor mensen die drager zijn van een bepaald gen (APOE4) dat de gevoeligheid voor cholesterol verhoogt. De studie verscheen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Ruim 1.000 mannen tussen 42 en 60 jaar werden gedurende 21 jaar opgevolgd wat betreft voedingsgewoonten en cholesterol. Ze aten bij het begin van de studie gemiddeld 398 mg tot 520 mg cholesterol per dag, waaronder gemiddeld 1 ei per dag (goed voor ongeveer 200 mg cholesterol). Geen van hen had aan het begin van de studie een hartaandoening of diabetes. 32% was wel drager van het APOE-4 gen en had dus een genetische gevoeligheid voor cholesterol.

Na 21 jaar hadden 230 mannen een hartinfarct gekregen. Er bleek geen enkel verband te bestaan tussen de ei- of cholesterolconsumptie en de kans op een hartaanval of een coronaire hartziekte.

Alhoewel deze studie niet voor 100 % kan bewijzen dat eieren (en voedingscholesterol in het algemeen) een negatieve invloed heeft op hartziekten, bevestigt ze dat het cholesterol in de voeding waarschijnlijk geen of slechts een beperkte invloed heeft op het risico voor hart- en vaatziekten. De meeste voedingsrichtlijnen bevatten dan ook niet langer aanbevelingen om cholesterolrijke voedingsproducten zoals eieren of sommige schaaldieren te beperken. Roken, een gebrek aan beweging en een voeding rijk aan verzadigde vetzuren en suikers, zijn wel belangrijke risicofactoren.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram