Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Eieren van hobbykippen bevatten in het algemeen hogere gehaltes aan dioxines en PCB’s dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als je niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid eieren van hobbykippen eet, is vormt dit evenwel geen risico voor de gezondheid.

Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek in België in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat eieren van scharrelkippen in de tuin 3 tot 5 keer meer dioxine bevatten dan toegelaten. Ze bevatten ook te veel dioxineachtige pcb's en - in mindere mate - zware metalen, zoals lood. In enkele eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is. Bij normale consumptie van deze eieren (2 à 3 per week) is er evenwel geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wie echter dagelijks 2 of 3 van die eieren eet, kan wel te hoge dosissen van o.m. dioxine en PCB’s binnenkrijgen.

Lees ook: Eieren van eigen kippen ongezond?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram