Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen

nieuws Eieren van hobbykippen bevatten in het algemeen hogere gehaltes aan dioxines en PCB’s dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als je niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid eieren van hobbykippen eet, is vormt dit evenwel geen risico voor de gezondheid.

Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek in België in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat eieren van scharrelkippen in de tuin 3 tot 5 keer meer dioxine bevatten dan toegelaten. Ze bevatten ook te veel dioxineachtige pcb's en - in mindere mate - zware metalen, zoals lood. In enkele eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is. Bij normale consumptie van deze eieren (2 à 3 per week) is er evenwel geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wie echter dagelijks 2 of 3 van die eieren eet, kan wel te hoge dosissen van o.m. dioxine en PCB’s binnenkrijgen.

Lees ook: Eieren van eigen kippen ongezond?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram