Mag je geschilderde eieren opeten ?

123-paaseieren-geschilderd-03-18.jpg

nieuws Tijdens de paasdagen gaan de kinderen eieren rapen en eten we allemaal chocolade in de vorm van een ei, een paasklok of een paashaas. Voor decoratieve doeleinden worden er ook gekookte kippeneieren beschilderd. Maar mag je die daarna nog opeten?

Elk land heeft zowat zijn tradities. Bij ons zijn het de klokken uit Rome of is het de paashaas die de chocolade-eieren brengt. In de Slavische landen is het de gewoonte om houten, beschilderde of gedecoreerde eieren cadeau te geven. En ook bij ons worden kippeneieren gedecoreerd om kinderen creatief aan het werk te zetten, of om de paastafel te versieren. Maar wat doe je daar dan mee zodra het paasfeest voorbij is?

Het is alleszins een feit dat gedecoreerde of geschilderde eieren die een paar uur uit de koelkast zijn geweest, niet meer geschikt zijn voor consumptie.
Wil je de geschilderde eieren nog opeten, dan moet je ze vooraf voldoende lang laten koken tot ze goed hard zijn en ze daarna eerst laten afkoelen (door ze onder de koudwaterkraan te houden of door ze te laten afkoelen tot kamertemperatuur) voor je ze terug in de koelkast legt. Zorg er ook voor dat je een verf of product gebruikt dat niet toxisch of chemisch is want eierschalen zijn poreus en laten alle chemische stoffen door. Koop kleurstoffen gemaakt van natuurlijke voeding of maak ze zelf op basis van rode biet, paprika, wortel…
Bewaar de eieren steeds in de koelkast, zowel voor als na hun paasmetamorfose. Laat ze niet langer dan twee uur buiten de frigo liggen nadat ze gedecoreerd (en ondertussen afgekoeld) zijn. De gedecoreerde eieren kan je in een gesloten doos maximum een week in de frigo bewaren als je ze nog wilt opeten.

Laat je zeker niet ontmoedigen om mooie paaseieren te schilderen, maar hou de temperatuur in de gaten als je de eieren daarna nog wilt opeten.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram