Veroudering wordt vaak gezien als een langzaam en geleidelijk proces, maar volgens onderzoekers van Stanford University klopt dat beeld niet helemaal. Uit hun nieuwe studie blijkt dat ons lichaam op twee specifieke leeftijden plotseling veel sneller veroudert.
Een gezonde levensstijl begint met kleine, bewuste keuzes. Dit artikel geeft praktische tips voor zowel je voeding als je beweging. Ontdek hoe je met eenvoudige aanpassingen je welzijn kunt verbeteren en energieker kunt leven.
Geribbelde nagels zijn doorgaans niks om je zorgen over te maken, vooral niet als de ribbels in verticale richting lopen. Het is vaak gewoon een neveneffect van het ouder worden. Maar soms zeggen de ribbels iets over je gezondheidstoestand.
De Body Mass Index (BMI) is jarenlang een populaire en eenvoudige maatstaf geweest om de gezondheid van een persoon te evalueren. Het is een berekening op basis van lichaamsgewicht en lengte en wordt vaak gebruikt om vast te stellen of iemand een gezond gewicht heeft. Hoewel de BMI veel gebruikt wordt, groeit de kritiek op deze methode. Waarom? En wat zijn de alternatieven?
We worden steeds ouder, maar met een hogere leeftijd komen ook gezondheidskwalen zoals spijsverteringsproblemen, diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten. Wil je als zestigplusser zo vitaal mogelijk door het leven gaan? Dan is je levensstijl de sleutel.
Stoppen met roken, minder drinken, afvallen; aan goede voornemens vaak geen gebrek in het nieuwe jaar. Maar volhouden blijkt keer op keer lastig. Waarom is dat zo moeilijk? Dr. Marieke Adriaanse (Utrecht Universiteit) legt het uit én vertelt je hoe het je dit jaar wél gaat lukken.
Of je zelf iets kunt doen om het risico op nierschade te beperken? Absoluut: gezond leven. Eigenlijk gaat het om dezelfde leefstijladviezen die gegeven worden om hoge bloeddruk en diabetes type II te voorkomen, ziekten die op zichzelf tot nierschade kunnen leiden.
Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. Minstens 80 ziekten worden veroorzaakt door problemen met het immuunsysteem. Hoe kan je een verzwakt immuunsysteem herkennen? We sommen 13 symptomen op.
Een goed metabolisme is de ultieme wens en de heilige graal van iedereen die op de lijn let of gewicht wil verliezen. Maar hoe snel je lichaam calorieën verbrandt, hangt af van een aantal factoren.
Volgens een recent onderzoek volstaat 22 minuten matige lichaamsbeweging om je risico op sterfte als gevolg van een sedentaire levensstijl drastisch te verlagen. Maar hoe meet je de intensiteit van lichamelijke activiteit? Wordt de afwas doen of mediteren als sedentair beschouwd, of mag je die bij je ‘actieve minuten’ tellen?
Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf een negatief advies om het medicijn lecanemab op de Europese markt te brengen. Een kaakslag voor mensen die hoopten eindelijk een geneesmiddel te hebben voor dementie. Terug naar af? Helemaal niet, zegt prof. em. Reginald Deschepper, medisch antropoloog.
Migraine is een hersenaandoening waarmee je geboren wordt. Daarom werkt een migrainebrein ook anders: het is vatbaarder voor prikkels. Zelfs als er geen sprake is van een migraineaanval verloopt de prikkelverwerking in een migrainebrein anders dan in een niet-migrainebrein.
De genderdatakloof in de medische wereld heeft geleid tot een aanzienlijke achterstand in de kennis van het vrouwenlichaam. Vrouwen werden om die reden door de jaren heen vaak verkeerd of zelfs niet gediagnosticeerd. In het boek 'Het Vrouwenlijf en wat we er niet over weten’ laat Sofie Peeters 7 vrouwen vertellen over hun medische diagnose.
Hartritmevariabiliteit kan inzicht geven in de werking van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de regulering van onbewuste lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en spijsvertering. Hoe wordt je HRV gemeten?
De hartslag in rust is een cruciale indicator van onze algemene gezondheid en conditie. Maar wat is nu precies een 'normale' hartslag in rust? We geven de gemiddelde rusthartslag per leeftijd.
Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Bepaalde bedrijven speelden daarop in en ontwikkelden testkits voor je darmmicrobioom. Maar zijn die betrouwbaar?
ADVERTORIAL
Gedurende zeven dagen bewuster en gezonder eten en drinken, heeft dat nut? Absoluut! En dus spoort Diabetes Liga ook dit jaar iedereen aan om zich te engageren voor ‘Een Week Gezonder’.
Sommige bedrijven bevelen een uitgebreid bloedonderzoek aan, andere een dure body-scan en nog anderen hebben aan een korte vragenlijst voldoende om je gezondheidstoestand in te schatten. In deze aflevering van de podcast 'Wat ligt er op uw lever?' kijken huisarts Tim en goede vriend Jens naar wat een goede gezondheidscheck-up moet inhouden.
Kan je niet op de naam komen van een voorwerp of persoon? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit geen teken van cognitieve achteruitgang of dementie. De snelheid waarmee je spreekt kan daarentegen een betere indicator zijn.
Eén op de tien personen in België heeft diabetes. Eén op de drie weet echter niet dat hij of zij de aandoening heeft. Het vroeg herkennen van diabetes is belangrijk. Het kan immers betekenen dat er nog heel wat gezonde levensjaren op de teller komen. De Diabetes Liga heeft enkele tools ontwikkeld om je risico op diabetes te berekenen.
Als je bloedcirculatie slecht is, vertraagt of blokkeert de bloedstroom, waardoor cellen niet alle zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dat uit zich bijvoorbeeld in koude of gevoelloze handen of voeten, een droge huid, broze nagels of haaruitval. Wat kan je eraan doen?
Een bore-out is een aandoening die je ontwikkelt bij extreme verveling op het werk. Hoewel de klachten bij een bore-out sterk lijken op die van een burn-out, is de oorzaak verschillend. Sommige mensen zijn vatbaarder dan andere, maar er bestaan gelukkig ook oplossingen.
"In België heeft 1 op de 2000 een genetische vorm van immunodeficiëntie of een falend immuunsysteem. Daarbovenop hebben heel wat mensen te kampen met een overactief immuunsysteem”, aldus professor Eric De Maerteleire, die beide problemen voor ons samenvat.
Functionele geneeskunde is een wetenschappelijke medische aanpak, waarbij men op zoek gaat naar de onderliggende oorzaken van ziekten. Met een op maat gemaakt behandelplan probeert men de gezondheid en de lichaamsfuncties te verbeteren.
Dat de staat van je nagels iets zegt over je gezondheid, dat weten we al langer dan vandaag. Maar wist je dat ook je gezicht een hoop prijsgeeft over je fysieke gesteldheid? We zetten negen zichtbare symptomen voor je op een rijtje.
Door gezond te leven kunnen we onze telomeren, de beschermende uiteinden van onze chromosomen, verlengen, wat het risico op ouderdomsziekten verkleint. Hoe kan je die telomeerlengte dan precies beïnvloeden? En wil dat ook zeggen dat we ons verouderingsproces kunnen terugdraaien?
Gezond oud worden, hoe doe je dat? Volgens immunoloog Eric Claassen is de succesformule simpel: "Yoga doen, thee drinken, witlof eten, flirten en lief zijn voor de 'beestjes in je buik". Hij vertelt er alles over in deze podcast van onze Nederlands zus Gezondheidsnet.nl.
Katten doen hun eigen zin en zijn soms heel ondankbaar en onvoorspelbaar, en toch vinden we ze geweldig. Hoe komt dat? En welke effecten hebben ze op onze gezondheid? Wetenschappers hebben zich over de kwestie gebogen. Hier zijn de resultaten van hun onderzoek.
Roodharigen delen veel meer dan alleen hun haarkleur. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat dit deel van de bevolking vaker lijdt aan bepaalde ziekten zoals de ziekte van Parkinson, endometriose en huidkanker. Vooral roodharige vrouwen lopen meer risico op deze gezondheidsproblemen.