Dementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl

123-p-koppel-oud-wandelen-170-11.jpg

boeken-interviews

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf een negatief advies om het medicijn lecanemab op de Europese markt te brengen. Een kaakslag voor mensen die hoopten eindelijk een geneesmiddel te hebben voor dementie. Terug naar af? Helemaal niet, zegt prof. em. Reginald Deschepper, medisch antropoloog. “Voor mensen met de ziekte van Alzheimer is er wel degelijk hoop: de multi-domeinaanpak.” 

Lees ook: Experimenteel medicijn kan ziekte van Alzheimer vertragen

Lecanemab afgekeurd als geneesmiddel voor dementie

Prof. Em. Deschepper: “Lecanemab bood een lichtpuntje, omdat het de achteruitgang bij een specifieke groep mensen met dementie met 27% vertraagt door een schadelijk eiwit (amyloïde) te verminderen. Helaas zijn er soms ook ernstige bijwerkingen zoals zwellingen en bloedingen in de hersenen, die in uitzonderlijke gevallen fataal kunnen zijn. Het niet goedkeuren van dit geneesmiddel is een zoveelste tegenslag voor het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, maar eigenlijk is het merkwaardig dat alle aandacht uitsluitend gericht is op een medicijn dat hoogstens de aftakeling vertraagt. 

Ondertussen wijst steeds meer onderzoek uit dat dementie een complexe aandoening is die veroorzaakt wordt door een hele reeks van potentiële risicofactoren die zich al vaak decennia eerder aankondigen: verhoogde bloedsuikerspiegel, chronische inflammatie, problemen met bloedvoorziening in het brein… om de belangrijkste te noemen. Dit zijn de grondoorzaken van dementie en die kun je helaas niet met één pilletje aanpakken. Dementie vraagt daarom een multi-domeinaanpak waarbij men al deze onderliggende risicofactoren aanpakt die de drijvende krachten achter de ziekte zijn.” 

Lees ook: Welke soorten dementie zijn er?

Multidisciplinaire aanpak als behandeling bij dementie

Prof. Em. Deschepper: “De beste manier om dementie te voorkomen is door vroegtijdige preventie via een gepersonaliseerde vorm van precisiegeneeskunde waarbij men de individuele risicofactoren detecteert en behandelt. Ondertussen zijn minstens drie interventies gebaseerd op deze multi-domeinaanpak erin geslaagd om ook bij mensen met het voorstadium van dementie of zelfs bij beginnende Alzheimer de ziekte af te remmen of zelfs om te keren. Dit betekent dat in veel gevallen patiënten met beginnende Alzheimer na een aantal maanden terug beter worden: ze herwinnen hun cognitieve vermogens en ook de typische biomarkers, zoals gemeten in het bloed of met hersenscans, wijzen op een verbetering.

Lees ook: Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

Heel recent verscheen een studie van het team van Dean Ornish bij mensen met MCS (milde cognitieve stoornissen) of beginnende dementie. De interventie bestond uit aanpassingen op het vlak van voeding (minimaal bewerkt en plantaardig), omgaan met stress (meditatie, yoga), beweging (wandelen, milde krachttraining) en sociale steun (supportgroep), aangevuld met bepaalde supplementen. Na 20 weken kon men bij de interventiegroep (de mensen die het programma volgden) een significante verbetering opmerken. Deze verbeteringen weerspiegelden zich ook in verschillende biomarkers. Bij de controlegroep (die gewone zorg kreeg) was er verdere achteruitgang.

Aanpassen levensstijl is het beste medicijn

Prof. Em Deschepper: “Ik begrijp dat op dergelijke studies met ongeloof gereageerd wordt. Een hardnekkige ziekte aanpakken met ‘eenvoudige’ middelen lijkt te mooi om waar te zijn, en toch wijzen de data op een effect dat nog nooit met enig geneesmiddel behaald werd. Bovendien vonden andere onderzoeksteams (cf. FINGER, RECODE en SMARRT studies) gelijkaardige resultaten en weten we ook waarom het werkt. Cruciaal bij die aanpak is echter dat je alle domeinen tegelijk aanpakt.

Er moet uiteraard nog meer onderzoek gebeuren om deze resultaten te bevestigen… en dat is overigens niet zo makkelijk omdat er nauwelijks geld mee te verdienen valt. Het resulteert niet in een pilletje waar de halve wereld op wacht. Maar wat zijn anderzijds de risico’s van de multi-domeinaanpak? We weten ondertussen dat deze aanpak gepaard gaat met een aantal ‘bijwerkingen’, maar dan enkel gewenste: minder hart- en vaatziekten, minder functionele achteruitgang, wat betekent dat je langer zelfredzaam blijft, minder andere chronische ziektes, een betere levenskwaliteit en lagere kosten voor jezelf en de maatschappij.

Kortom, het wordt tijd dat mensen niet langer de ontmoedigende boodschap blijven horen dat aan dementie niets te doen is. Je kan heel wat zelf doen, maar je wacht beter niet tot het te laat is.”

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de vroege symptomen?

coverreginald.jpg
Prof. Em. Reginald Deschepper is een van de bezielers van LifeMe, een vereniging die levensstijl op een wetenschappelijk verantwoorde manier wil inzetten om chronische ziekten te voorkomen, te behandelen en – indien mogelijk – te stoppen. Op 20 augustus 2024 verschijnt zijn boek ‘Bescherm je brein tegen dementie.’

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram