Oorzaken van geribbelde nagels

In dit artikel
Oorzaken van geribbelde nagels

dossier

Geribbelde nagels zijn doorgaans niks om je zorgen over te maken, vooral niet als de ribbels in verticale richting lopen. Het is vaak gewoon een neveneffect van het ouder worden. Maar soms zeggen de ribbels iets over je gezondheidstoestand.

Lees ook: Dit zijn de 9 meest voorkomende nagelproblemen

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Verticale ribbels in nagels

Getty_nagels_handen_2023.jpg

© Getty Images

Verticale ribbels zijn groeven die van de top van je vingernagel naar de nagelriem lopen. Ze worden ook longitudinale strepen genoemd.

  • Lichte verticale ribbels in vingernagels komen vaak voor bij oudere volwassenen, mogelijk door een vertraagde celvernieuwing. De nieuwe huidcellen die onder het huidoppervlak worden aangemaakt, komen dan omhoog om de plaats in te nemen van dode cellen aan het oppervlak. Als je behalve  geribbelde nagels ook andere symptomen ervaart, zoals veranderingen in de textuur van je nagels, kan er een medische aandoening aan de basis liggen. 
  • Verder kan bloedarmoede door ijzertekort verticale groeven en veranderingen aan je nagels veroorzaken waardoor ze hol of lepelvormig worden.
  • Ook perifere vaatziekte (slechte doorbloeding) en reumatoïde artritis hebben geribbelde nagels als symptoom.

Lees ook: Tips voor mooie vingernagels

Horizontale ribbels in nagels

Diepe horizontale ribbels, lijnen van Beau genoemd, zijn vaak symptomen van een ernstige aandoening. Ze kunnen de nagelgroei zelfs stoppen totdat de onderliggende aandoening wordt behandeld.
Als de lijnen zich ontwikkelen op alle twintig nagels, kan dat een teken zijn van:

Ook bij huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem, kunnen geribbelde nagels verschijnen. Verder is het een mogelijk symptoom van spijsverteringsstoornissen. Dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen door je lichaam en kan je een tekort ontwikkelen. De aanmaak van nieuwe cellen zal daaronder lijden, wat nadelig is voor huid, haar en nagels.

Lees ook: Hypocalciëmie: wat zijn de symptomen van een calciumtekort?

Wat kan je doen?

Geribbelde nagels zijn soms een indicator van een onderliggende ziekte. De behandeling is er dus op gericht de oorzaak aan te pakken. Als je bijvoorbeeld lijnen van Beau hebt ontwikkeld door diabetes, kan een goede beheersing van je bloedsuikerspiegel de horizontale ribbels verminderen.
Als een tekort aan voedingsstoffen de oorzaak is, dan kunnen een aangepast dieet of voedingssupplementen helpen. Vraag in ieder geval advies aan een huisarts of dermatoloog.

Lees ook: ‘Schamroth’s window’: Simpele vingernageltest kan longkanker aantonen

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram