Dit zijn de 9 meest voorkomende nagelproblemen

dossier

Onze nagels beschermen de toppen van de vingers en tenen. Maar
ouderdom, huidziekten of onderliggende aandoeningen kunnen de kwaliteit van de
nagels aantasten. We geven een overzicht van veelvoorkomende nagelaandoeningen.

Lees ook: ‘Schamroth’s window’: Simpele vingernageltest kan longkanker aantonen

Nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis treedt op als psoriasis de huid van het nagelbed aantast. Je kan de aandoening herkennen aan ingedeukte of afbrokkelende nagels, kleurverandering naar geel of bruin, een opeenhoping van huid onder de nagels, bloed onder de nagels of een nagel die loskomt van het nagelbed.

Lees ook: 13 wintertips voor wie last heeft van psoriasis

Splijtende nagels (onychoschizia)

Splijtende nagels of onychoschizia is een probleem dat dermatologen vaak zien. De aandoening kan broze, zachte, splijtende of dunne nagels veroorzaken. Je kan het krijgen door je nagels vaak nat te maken en te drogen. Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn een ijzertekort of een onderliggende ziekte. Het meest voorkomende symptoom is dat de nagels gemakkelijk breken. Als zowel de vinger- als teennagel is aangetast, is de oorzaak doorgaans inwendig. Bij een externe oorzaak zie je meestal enkel symptomen aan de vingernagels.

Lees ook: Wat zijn de symptomen en gevolgen van een ijzertekort?

Witte vlekken op nagels (leukonychia)

Getty_nagels_2022.jpg

© Getty Images

Onregelmatige witte vlekken of lijnen op de nagel noemt men leukonychia. Ze zijn meestal het gevolg van een verwonding. Soms wijt men leukonychia aan voedingstekorten. Ook infectie-, stofwisselings- of systeemziekten en bepaalde geneesmiddelen kunnen een rol spelen.Onychogryfose (klauwnagel)

Onychogryfose of klauwnagel is een aandoening waarbij de nagel overgroeid en dik wordt, vaak in de grote teen. Men spreekt ook vaak over ramshoornnagel omdat de nagelgroei lijkt op de hoorn van een ram. Mogelijke oorzaken van onychogryfose zijn onder andere erfelijkheid, een letsel, circulatieproblemen, psoriasis of ichthyosis.

Ingegroeide teennagels

Een ingegroeide teennagel kan pijn en zwelling veroorzaken, en in sommige gevallen kunnen ze geïnfecteerd raken. Erfelijkheid speelt mogelijks een rol bij ingegroeide teennagels. Je kan het verder ook krijgen als je je nagels niet geregeld afknipt, door strakke sokken of schoenen te dragen of door een lichamelijk letsel. Mogelijke symptomen zijn zwelling en gevoeligheid, roodheid, pijn en etter.

Lees ook: Ingegroeide teennagel: wat doen?

Schimmelnagelinfecties

Schimmelnagelinfecties komen veel voor, vaker in de tenen dan in de vingers. De sporen van schimmels kunnen zich verspreiden als ze tussen de nagel en het nagelbed terechtkomen door een scheur of breuk. Gemeenschappelijke douches in zwembaden, slecht afdrogen en overmatig transpireren, vergroten het risico op schimmelnagels. Symptomen zijn dikke nagels, verkleurde nagels die bruin, geel of wit zijn, breekbare of gebarsten nagels. Schimmel onder de nagels is vaak niet pijnlijk.

Lees ook: Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling

Loskomen van de nagel van het nagelbed (onycholyse)

Onycholyse ontwikkelt zich meestal geleidelijk en kan het gevolg zijn van een onderliggende aandoening of letsel. De meest voorkomende oorzaak is een verwonding van de nagel. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig vijlen, blootstelling aan chemicaliën of allergische contactdermatitis. Psoriasis, schimmelinfecties en reacties op bepaalde medicijnen zijn ook veelvoorkomende oorzaken. Het belangrijkste symptoom van onycholyse is het loslaten van de nagel van het nagelbed. Hierdoor kan de nagel verkleuren en groen, geel of ondoorzichtig worden. Het kan ook leiden tot extra huidweefsel onder de nagel, putjes in de nagel, verdikking van de nagel of verbuiging van de nagelranden.

Lees ook: Wat kan je doen aan een geplette (blauwe) nagel?

Ontstoken nagelbed (paronychia)

Paronychia is een infectie die roodheid en zwelling veroorzaakt rond de randen van het nagelbed. Er zijn twee soorten paronychia: acuut en chronisch. Acute paronychia is het gevolg van een infectie door direct of indirect trauma aan de nagelriem of nagelplooi. Bij chronische paronychia liggen vaak allergenen of irriterende stoffen aan de basis. Symptomen zijn mogelijks zwelling, pijn, roodheid, koorts, gele etter en klierpijn in ernstige gevallen. Chronische paronychia begint vaak op één nagel en breidt zich uit naar andere nagels. Aan de nagelplooien kan zich roodheid, pijn, zwelling en gele of groene etter voordoen.

Lees ook: Tips voor mooie vingernagels

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram