Wat kan je doen aan een geplette (blauwe) nagel?

nieuws

Een bloeduitstorting onder de nagel (sub-unguaal hematoom) ontstaat meestal door een ongelukje. Bekende voorbeelden zijn met een hamer op de nagel slaan of een vinger tussen de deur. Een minder bekende oorzaak treedt op bij sporters (bv. squash, voetbal...): wanneer zij vanuit een snelle beweging plotseling afremmen, schieten de voeten in de schoenen naar voren en kan er een bloeduitstorting onder de teennagel ontstaan.

Ook te nauwe schoenen of te lage teennagels kunnen door te grote druk op de nagel, een bloeduitstorting onder de nagel veroorzaken, bv. tijdens een lange wandeling.

Wat moet je doen?

De pijn neemt de eerste uren na het ontstaan toe, doordat het bloed steeds harder gaat drukken op het gevoelige nagelbed. De nagel verkleurt steeds donkerder en wordt uiteindelijk bijna zwart. De pijn zal na enige dagen minder worden.


Een bloeduitstorting onder de nagel is niet ernstig. Aan kleine bloeduitstortingen zonder pijn, hoeft niets gedaan te worden.

Grotere bloeduitstortingen kan je laten behandelen door de huisarts. Deze maakt een gaatje in de nagel waardoor het bloed kan wegstromen. 


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram