psychiatrische problemen

Behandeling van seksueel misbruik

dossier 24/03/2004

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft een rapport gepubliceerd over het omgaan met en de behandeling van traumatische jeugdervaringen, vooral dan seksueel misbruik op jeugdige leeftijd.

lees meer »

Seksuele identiteit is aangeboren

nieuws 13/11/2003

Volgens Amerikaanse wetenschappers is de seksuele identiteit vastgelegd in de genen en dus aangeboren. Homo- en transseksualiteit zou dus genetisch bepaald zijn.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wetenschappers vinden dyslexie-gen

nieuws 6/10/2003

De onderzoekers van de universiteit van Helsinki en het Zweedse Karolinska Instituut hebben een gen ontdekt dat mogelijk aan de basis ligt van dyslexie, een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

lees meer »

Autisme mogelijk gekoppeld aan hersengroei

nieuws 9/09/2003

De hersenen van autistische kinderen zijn bij de geboorte doorgaans kleiner maar groeien sneller tijdens het eerste levensjaar dan die van normale kinderen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Hoe sterker de groei, hoe sterker ook de latere symptomen van autisme.

lees meer »

'Antidepressiva schadelijk voor kinderen'

nieuws 14/07/2003

Het toenemende gebruik van antidepressiva onder jongeren en kinderen baart farmacologen grote zorgen. Zij zijn bang dat de medicijnen, die voor volwassenen zijn bedoeld, blijvende schade veroorzaken aan de hersenen van de kinderen.

lees meer »

Vis kan pre- en post-natale depressie voorkomen

nieuws 19/06/2003

Vette vis zoals zalm, sardines, haring en tonijn kan helpen om pre- en post-natale depressie te voorkomen, aldus een Britse studie die eind mei 2003 werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Psychiatric Association.

lees meer »

Leuvense professor boekt succes tegen dwangneurose

nieuws 2/06/2003

De Leuvense hoogleraar Bart Nuttin van de afdeling Experimentele Neurochirurgie en Neuroanatomie stelt in de Campuskrant dat er in diverse centra in de wereld goede resultaten geboekt worden met een techniek die hij ontwierp tegen obsessief-compulsieve stoornissen (OCS).

lees meer »

Gewelddadige muziek zet aan tot gewelddadig gedrag

nieuws 18/05/2003

Volgens onderzoek in de Verenigde Staten zou muziek met gewelddadige teksten aanzetten tot gewelddadig gedrag. Meer dan 500 studenten waren bij het onderzoek betrokken dat bestond uit vijf experimenten om agressieve gevoelens te meten.

lees meer »

Anorexia en Bulimia zouden auto-immuunziekten zijn

nieuws 16/01/2003

Zweedse onderzoekers schrijven dat anorexia en bulimia mogelijk autoimmuunaandoeningen zouden zijn. Dit zijn ziekten die veroorzaakt worden door een verstoord immuunsysteem dat niet alleen reageert tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde lichaamseigen stoffen.

lees meer »

Gestoord immuunsysteem aan basis ADHD?

nieuws 3/04/2002

Volgens Israëlische onderzoekers van Hadassah Hebrew University Medical Center, Jerusalem zou een defect in het immuunsysteem - namelijk een tekort aan de chemische stof interleukine 1 - aan de basis kunnen liggen van ADHD, attention deficit hyperactivity disorder.

lees meer »

Moeilijke eters

Moeilijke eters
dossier 21/03/2002

Eten tijdens de peuterjaren verloopt niet altijd even vlot. Elke peuter weigert wel eens te eten. Dit gaat vaak samen met grillen en stemmingen. Wanneer een peuter boos, moe, opgewonden, verdrietig of gespannen is, zal dit een effect hebben op zijn of haar eetlust.

lees meer »

Leerproblemen......Ik kan niet volgen......

dossier 17/01/2002

Onze Leendert heeft het niet gemakkelijk. Hij moet hard en lang werken om te kunnen wat zijn klasgenoten kunnen.Hij loopt altijd op de tippen van zijn tenen. In de klas is hij meestal als laatste klaar...Naar schatting één kind op vijf heeft leerproblemen op school.

lees meer »

Zwangerschap en verslaving

dossier 29/11/2001

Het profiel van de zwangere gebruikster : meestal zijn het vrouwen tussen 14 en 44 jaar, ongeveer in 6O% van de gevallen gaat het om eerstbarenden, vaak gaat het om een ongeplande zwangerschap (5O%) en in 45% van de gevallen gaat het om gecombineerd gebruik.

lees meer »

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

mijn verhaal 8/11/2001

'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

lees meer »

Over Alzheimer: De man, zijn leven, de ziekte, het onderzoek

boeken/interviews 18/10/2001

De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, is de belangrijkste vorm van dementie. Tussen de 50 en 70 procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte tast het geheugen en het mentale functioneren aan (bijvoorbeeld denken en praten), maar leidt ook tot andere problemen, zoals verwardheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie in tijd en ruimte. Alzheimer is niet enkel een van de zwaarste van alle psychisch bepaalde aandoeningen, het is voor patiënt en omgeving ook een van de meest angstaanjagende ziektebeelden.

lees meer »

Herpes Genitalis

Herpes Genitalis
dossier 18/10/2001

Herpes genitalis is een erg besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening te wijten aan infectie met Herpes-simplexvirus (HSV) type 1 of Herpes simplex virus type 2. De ziekte wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap of orale seks.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram