Rookverslaving wordt genetisch bepaald

nieuws Amerikaanse onderzoekers van het California Institute of Technology hebben bij muizen een genetische mutatie gevonden waardoor bepaalde receptoren in de hersenen gevoeliger zijn voor nicotine. Muizen met deze mutatie reageren sneller op lage dosissen nicotine dan muizen zonder die mutatie en raken ook sneller verslaafd.
Het onderzoek verscheen begin november in Science.
Ook een onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bij ruim 16.000 tweelingen en hun familieleden komt tot het besluit dat de verslaving aan tabak grotendeels erfelijk bepaald is. Bij de vraag óf iemand gaat roken spelen erfelijke factoren een minder grote rol maar zijn vooral omgevingsfactoren van belang.
Uit DNA-onderzoek blijkt dat delen van de chromosomen 6 en 14 geassocieerd zijn met het beginnen roken. Op chromosoom 3 is een gebiedje betrokken bij het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt. Chromosoom 10 bevat een deel waarvan de genen zowel invloed hebben op het beginnen met roken als op het aantal sigaretten per dag.
Waarschijnlijk leveren verschillende genen een bijdrage aan een bepaalde gevoeligheid voor nicotineverslaving. Iemand die deze genen heeft, hoeft niet verslaafd te raken en te blijven. Maar stoppen met roken zal waarschijnlijk moeilijker zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram