Leuvense professor boekt succes tegen dwangneurose

nieuws De Leuvense hoogleraar Bart Nuttin van de afdeling Experimentele Neurochirurgie en Neuroanatomie stelt in de Campuskrant dat er in diverse centra in de wereld goede resultaten geboekt worden met een techniek die hij ontwierp tegen obsessief-compulsieve stoornissen (OCS). Het gaat om dwangneuroses die in het ergste geval het leven van de patiënt domineren en hem doorlopend angstig en depressief doen voelen.

De precieze oorzaak van OCS is weliswaar nog niet bekend, maar vast staat dat het om een afwijking in de hersenen gaat; met name een hyperactiviteit in bepaalde delen van de hersenen. De techniek die Nuttin ontwikkelde betreft een elektrische stimulatie van het limbisch systeem in de hersenen.
Hierbij worden twee elektroden in de hersenen aangebracht die via een kleine stimulator (vergelijkbaar met een pacemaker) elektrische schokken geven aan de hersencellen.

Sinds de techniek in 1998 in Leuven voor het eerst toegepast bij een OCS-patiënt kregen tot dusver wereldwijd al een twintigtal patiënten de elektroden ingeplant. In Leuven is volgens Nuttin al bij zes van de acht behandelde patiënten significante verbeteringen vastgesteld. "Ook in andere centra zijn er hoopgevende resultaten. We werken intensief samen met collega's in de VS, Duitsland en Zweden en er staan nog andere centra op het punt om de techniek toe te passen", aldus Nuttin.
De hoogleraar van de KU Leuven stelt enthousiast te zijn over de vorderingen, maar wijst er tegelijk op dat de ingreep nog niet helemaal op punt staat. Momenteel is er bijvoorbeeld nog teveel energie nodig voor de stimulator zodat deze om de vijf tot twaalf maanden moet vervangen worden. Thans gebeuren de ingrepen overigens alleen in klinische onderzoekscentra onder toezicht van een ethische commissie. Nuttin heeft ook al zeer strikte richtlijnen opgesteld voor toekomstige behandelingen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram