Waarschuwing door FDA tegen antidepressiva voor jongeren

nieuws De Amerikaanse Food and Drug Administration verplicht farmaceutische firma’s om op de verpakking van antidepressiva een waarschuwing aan te brengen voor minderjarigen.
Reeds in de loop van 2003 waren in Groot-Brittanië, Canada en de Verenigde Staten waarschuwingen verschenen over het gebruik van de antidepressiva paroxetine en venlafaxine bij kinderen en adolescenten Studies hadden immers twijfels doen rijzen over hun doeltreffendheid in deze leeftijdsgroep, en toonden een hoger risico van zelfmoordgedachten en zelf-beschadigend gedrag in de behandelde groep dan in de placebogroep. Analyses naar de doeltreffendheid en veiligheid van andere antidepressiva, in het bijzonder de selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s), waren op dat ogenblik lopende.

De Britse gezondheidsinstanties komen tot het besluit dat in de studies bij jongeren, zelfmoordgedachten en/of zelfbeschadigend-gedrag frequenter optrad(en) met sertraline, citalopram, paroxetine en venlafaxine, dan met placebo; met fluoxetine en mirtazapine werd geen toename van het risico ten opzichte van placebo gezien; met escitalopram en fluvoxamine zijn er geen gegevens uit klinische studies.
Het laatste standpunt van de Amerikaanse gezondheidsinstanties is dat het momenteel niet mogelijk is te besluiten of de onderzochte antidepressiva (bupropion, citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, mirtazapine, nefazodon, paroxetine, sertraline en venlafaxine) een rol spelen in het ontstaan van suïcidaal gedrag, maar zij waarschuwen dat de patiënt van nabij moet worden gevolgd, zeker in het begin van de behandeling . Recente studies hebben aangetoond dat 2 tot 3 % van de jongeren die dergelijke geneesmiddelen gebruiken een verhoogd risico op zelfmoord vertonen, vooral tijdens de eerste vijf maanden.
Het blijft op dit ogenblik moeilijk te besluiten of er werkelijk een oorzakelijk verband bestaat tussen suïcidaal gedrag en antidepressiva.
In België zijn antidepressiva niet geregistreerd voor behandeling van depressie bij kinderen en adolescenten. Dit is ook zo in vele andere landen (uitzondering is fluoxetine dat in de Verenigde Staten daar wel voor aanvaard is). Ze worden echter vaak gebruikt buiten de in de bijsluiter vermelde indicaties.

Lees ook: Waarschuwing tegen anti-depressiva voor kinderen (EMEA)

bron: Amerikaanse Food and Drug Administration

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram