Ectasygebruikers kunnen ook nuchter risico's slecht inschatten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
xtc-soorten-130.jpg

nieuws Mensen die al lange tijd de partydrug ecstasy gebruiken, kunnen zelfs in drugsvrije toestand risico's veel slechter inschatten dan mensen die nog nooit ecstasy hebben gebruikt.

Dat heeft een studie van de dienst psychiatrie en psychotherapie aan de universiteit van Bonn uitgewezen. Volgens de onderzoekers lijken de drugs, die de chemische stof MDMA bevatten, op lange termijn ook duidelijk het geheugen aan te tasten.

"De vaardigheid om kansen en risico's tegen elkaar af te wegen van mensen die nog nooit ecstasy hebben gebruikt, is duidelijk beter dan die van verstokte gebruikers", zeggen de onderzoekers verder. Zo scoren ecstasygebruikers in vergelijking met cannabisrokers en mensen zonder enige drugservaring slechter bij kaartspelen, waarbij men de verhouding winst en verlies moest inschatten. De onderzoekers vrezen dat het ectasygebruik ook op langere termijn zijn tol zal eisen.

Voorts blijkt dat ongeveer vier procent van alle jongeren tussen 14 en 25 jaar reeds één keer de vooral in technomiddens geliefde drug heeft gebruikt. De drug ecstasy werkt oppeppend en zorgt ervoor dat de gebruiker zich in een gelukkige gemoedstoestand bevindt.

Lees ook: Het gebruik van XTC


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram