Vis kan pre- en post-natale depressie voorkomen

nieuws Vette vis zoals zalm, sardines, haring en tonijn kan helpen om pre- en post-natale depressie te voorkomen, aldus een Britse studie die eind mei 2003 werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Psychiatric Association. Deze vissen bevatten vrij grote hoeveelheden omega 3 -vetzuren waarvan bekend is dat ze een antidepressief effect hebben en ook beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het onderzoek volgde 12.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap. Hoe meer omega 3-vetzuren ze consumeerden tijdens het derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op een ernstige depressie. Vrouwen die twee à drie keer per week vis aten hadden tot de helft minder depressies dan vrouwen die nauwelijks vis consumeerden. Gemiddeld 10 % van de zwangere vrouwen heeft te maken met een min of meer ernstige vorm van depressie.
Probleem is wel dat deze vissen vaak ook een hoge concentratie zware metalen zoals kwik bevatten en men dus niet mag overdrijven met de consumptie. Er bestaan tegenwoordig echter visoliesupplementen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, al is niet bekend of ze hetzelfde effect hebben als de vis zelf.

Lees ook: Ook vette vis is gezond


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram