Optimisme verlengt leven

nieuws Volgens een Nederlands onderzoek hebben oudere volwassenen die een optimistische kijk op het leven hebben een grotere kans op een langer leven dan hun pessimistische leeftijdsgenoten.
Ernstige depressies houden verband met een hogere sterfte door hart- en vaatziekten. Er zijn echter weinig gegevens over een verband tussen een optimistische aard en sterftekans.
In totaal werden 999 mensen tussen 65 en 85 jaar onderzocht via een speciale vragenlijst (Dutch Scale of Subjective Well-being for Older Persons). De 941 deelnemers (466 mannen en 475 vrouwen) die de vragen over optimisme hadden beantwoord werden in vier groepen verdeeld.
Van deze groepen werd in de periode tussen 1991 en 2001 de sterfte bepaald. Van de oorspronkelijke groep overleden 397 mensen. Ten opzichte van de meest pessimistische deelnemers hadden de meest optimistische deelnemers een risico van 0.55 om te overlijden aan ongeacht welke doodsoorzaak. Het sterfterisico voor hart- en vaataandoeningen was 0.23.
Er was een positief beschermend verband tussen de mate van optimisme en zowel algemene sterftekans als kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Het beschermende effect van optimisme is groter bij mannen dan bij vrouwen als het gaat om de algemene sterftekans, maar niet bij hart- en vaatziekten.

bron: Archives of General Psychiatry, november 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram