Autismespectrumstoornissen

SCQ-vragenlijst.jpg

SCQ
Vragenlijst Sociale Communicatie

nieuws De Vragenlijst Sociale Communicatie (SCQ-nl) meet sociaal-communicatief gedrag bij kleuters ouder dan vier jaar (mentale leeftijd van minstens twee jaar). Het is een door ouders in te vullen screeningsinstrument, bestaande uit veertig vragen, dat peilt naar symptomen die wijzen op een autismespectrumstoornis (ASS).
Ouders kunnen de vragenlijst in minder dan tien minuten invullen (zonder supervisie). Ook het scoren neemt niet veel tijd in beslag. De SCQ-nl is dus een snel en eenvoudig af te nemen instrument om kinderen routinematig te screenen voor ASS. Een vroege interventie behoort op die manier tot de mogelijkheden.
Er zijn twee versies van de SCQ-nl beschikbaar:
• De versie ‘Levensloop’ (LL) wordt het meest gebruikt en bevraagt de volledige ontwikkelingsgeschiedenis van het kind. De resultaten geven aan of een kleuter moet worden doorverwezen voor een volledig diagnostisch onderzoek, bijvoorbeeld met de ADI-R (Rutter e.a., 2003) of de ADOS (Lord e.a., 2001).
• De versie ‘Huidige toestand’ (HT) is specifiek bedoeld voor gedragingen gedurende de afgelopen drie maanden. De resultaten van deze versie zijn interessant om eventuele verandering na te gaan en zinvol voor behandelings-, opvoedings- en onderwijsplannen.
Beide versies zijn beschikbaar als AutoScoreTM-formulieren. Op de buitenzijde van het gesloten formulier zijn de vragen gedrukt. Nadat de ouder de ja- of nee-antwoorden heeft omcirkeld, kan de onderzoeker het formulier openen en de test scoren.

Info:
Screening autismespectrumstoornissen
SCQ-nl (Vragenlijst Sociale Communicatie)
handleiding en AutoScoreTM-formulieren - ISBN 90 5873 054 9
SIG vzw, Kerkham 1 bus 2, 9070 Destelbergen
Tel. +32/9-238 31 25
email : info@sig-net.be
www.sig-net.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram