Rond de leeftijd van 2,5 à drie jaar is het verbeeldingsvermogen van kindjes voldoende ontwikkeld om bang te worden van dingen die er niet zijn. Maar wat als je kindje plots niet meer alleen op z’n kamer wil zijn? Hoe reageer je daar dan best op? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams.
In België zijn er ongeveer 100 000 mensen die stotteren. Stotteren of mondelinge onzekerheid is voor deze mensen niet enkel een spraakstoornis, maar een parttime handicap. Het heeft vergaande sociale, emotionele en soms zelfs fysiologische gevolgen.
Uit onderzoek blijkt dat één kind op vijf in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem.
Cadeautjes krijgen, kinderen vinden het reuzefijn. Maar wat koop je voor je (klein)kind? Kies je zelf iets uit, of geef je een bon of wat centen? Houd je rekening met een verlanglijstje?
Sommige ouders zien het groots, anderen kiezen voor een klein gezellig feestje thuis. De druk om uit te pakken met dure uitjes, traktaties of zelfgemaakte decoratie is tegenwoordig groot. Maar de meeste kinderen amuseren zich minstens even goed op een eenvoudig feestje.
Elke baby huilt, de ene al wat meer dan de andere, om duidelijk te maken dat hij zorg of aandacht nodig heeft. Wat kan er allemaal aan de hand zijn en hoe troost je een pasgeborene?
Een computerspel, surfen of chatten op internet is voor miljoenen mensen een onschuldige bezigheid. De meeste gamers doen aan recreatief gamen, dit wil zeggen dat het blijft bij gamen als hobby of ontspanning. Maar niet voor iedereen.
Iedereen is wel eens bang, dat geldt zeker ook voor kinderen. De meest uiteenlopende dingen kunnen hen doen schrikken: een vreemd gezicht, een hard geluid, een bezoek bij de dokter, spoken onder het bed, ...
Heel wat grootouders nemen een deel van de zorg op voor hun kleinkind(eren), met plezier! Maar af en toe kan dat ook wat spanning of onenigheid met zich meebrengen.
In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij.
Faalangst betekent bang zijn om bij een taak te falen. Die angst kan kinderen blokkeren: ze doen niks meer, haken af. Bij andere kinderen zorgt de angst ervoor dat ze nog harder werken, geen afstand kunnen nemen, zich nooit ontspannen.
Ondanks dat er een enorm lerarentekort is, is educatie voor iedereen belangrijk – niet alleen voor kinderen, pleit Brits auteur Ken Robinson. Kinderen die nu onderwijs volgen, zijn tenslotte de toekomst. Zij moeten later problemen oplossen in een wereld die wij misschien niet eens meer mee zullen maken. Dat én creativiteit op scholen is belangrijker dan je je realiseert.
Beoordeel of leerlingen op school het risico lopen op klachten. Het aantal goed- of fout-punten geeft aan hoe het gesteld is met ‘gezond computeren’ op school.
Zodra de zon van zich laat horen, gaan we met z'n allen terug de fiets op. Ouders kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een aanhangfiets. Dat is een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken als een soort tandem.
Halloween is een heus spektakel, maar soms kan het iets te griezelig zijn voor kleine kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke activiteiten die niet eng zijn én toch binnen het thema Halloween passen.
Je herinnert je vast nog het moment waarop je dacht: ‘Ik word later een véél hippere moeder dan mijn eigen mama.’ Ondertussen is later aangebroken en heeft je coolness net zoals je stevige borsten het hazenpad gekozen. Daarom delen we graag deze handleiding voor hippe mama’s
Op emotioneel vlak zit een peuter op een rollercoaster. Niet moeilijk dat hij regelmatig een driftbui krijgt. De oorzaken van die uitbarstingen van je (b)engeltje kun je opdelen in 7 categorieën.
Iedere ouder heeft het weleens gedaan: je kind omkopen opdat hij eindelijk eens zou doen wat jij wilt. Je weet eigenlijk wel dat het niet mag, maar soms kun je niet anders. Toch zou je er beter nog eens over nadenken.