Wat is de beste manier om babyspeelgoed schoon te maken?

In dit artikel
Wat is de beste manier om babyspeelgoed schoon te maken?

dossier

Baby's raken voortdurend van alles aan en steken allerlei dingen in hun mond, wat ze vatbaar maakt voor besmetting en ziektes. Normaal volstaat het om het speelgoed één keer per maand goed schoon te maken, maar wanneer meerdere kinderen hetzelfde speelgoed gebruiken (bijvoorbeeld in de opvang) is een keer per week aangewezen. Ook wanneer het speelgoed zichtbaar vuil is (bv. als er voedselresten op zitten), maak je het best schoon. 

Lees ook: Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk?

Hoe kan je speelgoed schoonmaken?

123m_baby_speelgoed_blokken_spelen_kind_2022.jpg
  •  Klein plastic speelgoed 

Plastic speelgoed dat niet op batterijen werkt, kan in de vaatwas of met warm water en zeep worden afgewassen. Je kan het ook in een kussensloop in de wasmachine op 40°C wassen. Zorg ervoor dat je gedroogde voedselresten, vet en vuil goed verwijdert. Antibacteriële zeep is niet nodig, gewone zeep volstaat. Je kan eventueel ook een allesreiniger gebruiken. Van speelgoed op batterijen kan de buitenkant worden schoongeveegd met een sopje.

  •  Groter speelgoed van plastic, metaal of hout 

Het oppervlak met water en zeep schoonmaken en goed laten drogen. 

  • Knuffels 

Zachte knuffels kunnen in de wasmachine. Was de knuffel met een beetje wasmiddel in een kussensloop op max. 40°C zonder te centrifugeren. Droog de knuffel nadien in de buitenlucht. 

Lees ook: Is duimen of een fopspeen schadelijk voor het melkgebit?

Wanneer moet je speelgoed ontsmetten?

Ontsmetten is alleen nodig wanneer het speelgoed bevuild is door braaksel, diarree of bloed. Ook wanneer je baby ziek is, bv. diarree heeft of verkouden is, kan het zinvol zijn om het speelgoed te ontsmetten. Gebruik daarvoor alcohol 70%. Voor grotere oppervlakken kan je ook een chlooroplossing gebruiken. Los een chloortablet (te koop bij de apotheker) van 1 g op in 1 liter handwarm water en laat 5 minuten inwerken. Gebruik deze bereide oplossing enkel de dag zelf en alleen als er geen kinderen in de buurt zijn. Huishoudelijk bleekwater of andere ontsmettingsproducten zijn niet geschikt.


Lees ook: Hoe hygiënisch zijn ballenbaden?

Bron:
www.kindengezin.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram