5 tips om jouw kind gezond te leren eten

dossier Zijn alle groenten jakkie? Zijn korstjes aan een boterham het absolute einde van de wereld? Je peuter heeft een eigen willetje en hoe harder jij probeert om hem alles te laten proeven, hoe harder hij zich verzet. Wie weet lukt het met deze tips en weetjes wel?

1. Geuren en kleuren

Hoe vroeger je kindje experimenteert met gezonde voeding, hoe gevarieerder de voeding wordt. Probeer dus van kleins af aan zoveel mogelijk gezonde voeding in alle geuren en kleuren op tafel te toveren.

2. Vrije keuze

Je kindje dwingen om iets te eten, heeft geen zin. Zo creëer je niet alleen een negatieve sfeer aan tafel, maar mogelijk ook een afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen. Laat hem trouwens ook kiezen hoeveel hij wil eten. Als je kindjes forceert om nog meer te eten, leren ze hun verzadigingssignalen te negeren, wat kan leiden tot overgewicht. Heb je 't gevoel dat hij écht niets binnen heeft? Ook dat is geen drama. Dan zal de volgende maaltijd wel vlotter binnengaan.

3. Verschillende eetmomenten

Naast de drie hoofdmaaltijden mag je kindje dagelijks twee à drie tussendoortjes eten op vaste momenten. Denk daarbij aan vers fruit, rauwe groentjes, soep, yoghurt zonder toegevoegde suikers (natuur), een rijstwafel of een beschuit, havermout,... Nu en dan enkele rozijnen, droge (granen)koeken, smoothies of een pudding of rijstpapje kan ook, maar liefst niet dagelijks. De echte suikerbommen kan je beter vermijden, of sparen voor speciale gelegenheden.

4. Betrek ze bij het koken

Veel peuters en kleuters wijzen eten af omdat ze het niet kennen. Misschien vinden ze het wel lekker als ze het proeven, maar kinderen houden doorgaans op dat vlak niet van verrassingen. Als je je kind ziet twijfelen bij het avondeten, leg hem of haar dan duidelijk uit wat er op het bord ligt, en vertel hoe het ongeveer smaakt. Betrek ze ook bij het kookproces, door ze aan alles te laten ruiken, ze eventueel zelf aan het werk te zetten en ondertussen zodanig smakelijk over de voedingsproducten te vertellen dat ze het ingrediënt bijna onmiddellijk willen proberen.

5. Wees een goed voorbeeld

Denk goed na over hoe je zelf omgaat met eten. Is het tafelmoment een leuk, ontspannen gezinsmoment? Eet je zelf alles? Laat je je wel eens negatief uit over iets dat je niet lust? Geniet je van lekker eten? Dat is heel erg belangrijk, aangezien je kind constant reacties van jou oppikt. Maak daarom van eten een feestje, en laat zien dat je het leuk en lekker vindt om gezond en gevarieerd te eten. Lees ook: De ochtendrush vermijden, dat doe je zo Me-time voor je peuter: Zo creëer je een rustplekje Bron: https://www.gezondleven.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram