opvoeding

Bolleboos door blokkendoos

nieuws 29/01/2017

Met de blokken spelen, verhaaltjes voorlezen of voorwerpen tellen. Slechts een kwart van de Vlaamse ­ouders zegt in een internationale studie geregeld leerrijke spelletjes te spelen met z’n kleuter. Daarmee bengelen we onderaan de lijst van álle deelnemende West-Europese landen. ‘Nochtans hebben die spelletjes een grote impact op de schoolresultaten later’, zegt pedagoog Michel Vandenbroeck (UGent).

lees meer »

Video: ADHD en ADD

Video: ADHD en ADD
video 16/01/2017

In deze animatie leggen we uit wat ADHD is en hoe het verschilt van een andere aandachtsstoornis: ADD.

lees meer »

Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten en bewegen

Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten en bewegen
nieuws 13/01/2017

Onder het motto ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ lanceert het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid een project dat baby’s en peuters in kinderdagverblijven wil helpen gezond te eten en voldoende te bewegen.

lees meer »

Voor het eerst naar kleuterschool

dossier 4/12/2016

Straks is het weer zover. Vele ouders brengen hun kleine spruit met een bang hartje voor het eerst naar de kleuterschool. Voor elk kind is dat een grote stap. De school is een nieuwe wereld die voor hen opengaat.

lees meer »

15 tips voor veilig speelgoed

15 tips voor veilig speelgoed
nieuws 3/12/2016

Speelgoed is niet alleen een bron van plezier en ontspanning. Het zorgt er ook voor dat kinderen de wereld rondom hen leren ontdekken, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en vriendschappen sluiten. Men kan echter niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om kinderen veilig te laten spelen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Bedtijd

Bedtijd
dossier 6/11/2016

Als ouder vraag je je wel eens af om hoe laat je kind nu eigenlijk best naar bed gaat. Belangrijk om te weten is dat de slaapbehoefte van elk kind verschilt. Er zijn dus geen vaste regels. Wel zijn er een aantal tips die kunnen helpen om je kind uitgerust de dag te laten beginnen.

lees meer »

Interview: Zelfdoding bij kinderen en jongeren

Interview: Zelfdoding bij kinderen en jongeren
boeken/interviews 17/10/2016

Ondanks de vele initiatieven ter preventie zijn er in België jaarlijks 50 tot 70 kinderen en jongeren die zich van het leven beroven. Wat is de verklaring voor deze trieste feiten en vooral wat kunnen we eraan doen?

lees meer »

Met de fiets naar school

dossier 10/10/2016

In september schiet het nieuwe schooljaar uit zijn startblokken. Misschien gaat jouw kind dit jaar met de fiets naar school? Dat is fijn, want de fiets is een gezond, goedkoop en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Deze vier tips helpen je kind veilig op weg.

lees meer »

Drift en koppigheid

dossier 18/09/2016

In de leeftijdsfase van anderhalf tot vier jaar vertonen alle kinderen koppig en driftig gedrag. Niet elk kind zal even vaak koppig en driftig gedrag stellen. Er bestaan grote verschillen tussen kinderen onderling.

lees meer »

Zindelijk worden: potje of toilet?

Zindelijk worden: potje of toilet?
nieuws 14/09/2016

Elk eenvoudig potje is goed op voorwaarde dat: uw kindje stevig zit (niet wankel of wiebelen) beide voetjes op de grond steunen de knietjes op gelijke hoogte als de heupen staan of ietsje hoger.

lees meer »

Welke dranken meenemen naar school?

dossier 12/09/2016

De drankjes die kinderen meenemen naar school verdienen de nodige aandacht. Nog al te vaak kiezen ouders en kinderen voor gesuikerde dranken. Nochtans niet de meest gezonde keuze.

lees meer »

Kinderen en Liegen

Kinderen en Liegen
dossier 5/09/2016

Alle kinderen liegen wel eens maar als kinderen vaak liegen, is het voor ouders erg moeilijk om hun kinderen te blijven vertrouwen.

lees meer »

Hoe het snackgedrag van kinderen verminderen?

Hoe het snackgedrag van kinderen verminderen?
nieuws 25/08/2016

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken.

lees meer »

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom
dossier 10/08/2016

Door te schudden gaat het hoofdje van een baby zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen.

lees meer »

Koken met kinderen, leerrijk en leuk

dossier 20/06/2016

Nog op zoek naar een kindvriendelijke activiteit voor thuis? Ga eens samen met de kinderen aan de slag in de keuken. Experimenteer naar hartelust en ontdek samen nieuwe smaken en lekkere combinaties.

lees meer »

Kinderangsten

Kinderangsten
dossier 23/05/2016

Bang zijn hoort bij het leven. In elke ontwikkelingsfase komen specifieke angsten voor. Deze angsten zijn normaal. Angsten kunnen opkomen, verdwijnen en na een tijdje terugkeren.

lees meer »

Evenwicht in je leven

Evenwicht in je leven
dossier 16/05/2016

De combinatie van de opvoeding met je professionele carrière, je relatie, tijd voor vrije tijd en familie is niet altijd evident. Een goede ouder is een blije ouder, wordt vaak gezegd.

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Ruzie maken, het hoort erbij.

Ruzie maken, het hoort erbij.
dossier 20/04/2016

Ergerlijk, zenuwslopend … Broer en zus hangen alweer in elkaars haren… Je wil dat het ophoudt, en wel nu! Maar hoe? Je bent zeker niet de enige ouder die kibbelende kinderen wel eens achter het behang wil plakken.

lees meer »

Kleuterverliefdheid

dossier 18/04/2016

Mag ik trouwen met papa? Kleuters kunnen enorm verliefd zijn, op hun beste vriendje, vriendinnetje, juf of ouder,... Hoe kan je hier mee omgaan?

lees meer »
Wat denk jij?

Indien een klein kind een giftig product inslikt laat je het best eerst water drinken.

  • Juist
  • Fout
volgopfacebook

volgopinstagram