Met de fiets naar school

dossier In september schiet het nieuwe schooljaar uit zijn startblokken. Misschien gaat jouw kind dit jaar met de fiets naar school? Dat is fijn, want de fiets is een gezond, goedkoop en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Deze vier tips helpen je kind veilig op weg.

Een goed voorbereid kind is er twee waard

Het is een goed idee om het traject dat je kind alleen zal fietsen, eerst een paar keer samen te oefenen. Op die manier ziet je kind hoe jij omgaat met moeilijke verkeerssituaties, en kan je je kind tips en aanwijzingen geven over moeilijke kruispunten, verkeersborden, … die jullie onderweg tegenkomen. In het algemeen geldt dat je kind zich vlot in het verkeer leert bewegen door veel te oefenen en ervaring op te doen.

Wat met de boekentas?

Een zware boekentas maakt het uitdagend om in evenwicht te blijven op de fiets. Zorg er daarom voor dat de boekentas zo licht mogelijk is en laat onnodige spullen thuis. Misschien kan je kind een deel van de spullen op school laten in een kast in de klas of een locker? Tijdens het fietsen draagt je kind de boekentas best op de rug of maak je hem stevig vast op de bagagedrager.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet?

Het is niet omdat je kind de auto gezien heeft, dat de bestuurder ook je kind gezien heeft. Kinderen zijn klein en minder zichtbaar in het verkeer. Maak je kind daar attent op.
Een fluohesje, een felgekleurde jas, een rugzak met reflectorstrepen, …kunnen de zichtbaarheid van je kind verhogen. Zorg er ook voor dat het voor- en achterlicht van de fiets werkt.

Aandacht!

Laat je kind op tijd thuis vertrekken. Een kind dat zich moet haasten, heeft minder aandacht voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Kinderen die in groep fietsen, zijn soms druk bezig met babbelen en hebben daardoor minder oog voor het verkeer. Ze voelen zich beschermd door de groep en hebben het idee dat anderen de weg wel in de gaten zullen houden. Maak je kind duidelijk dat het altijd zelf aandachtig moet zijn voor andere bestuurders, kruispunten, …

Meer informatie: tips, filmpjes, … over opvoeden vind je op www.groeimee.be. Groeimee.be is een product van EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid.

Laatst bijgewerkt: juni 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram