Voor het eerst naar kleuterschool
dossier
Voor het eerst naar kleuterschool
Straks is het weer zover. Vele ouders brengen hun kleine spruit met een bang hartje voor het eerst naar de kleuterschool. Voor elk kind is dat een grote stap. De school is een nieuwe wereld die voor hen opengaat. Een wereld met heel veel toffe uitdagingen: nieuwe vriendjes, nieuwe spelletjes, nieuwe juffen of meesters maar ook een wereld die nog heel verwarrend en vermoeiend is: nieuwe regels, een nieuw ritme, veel alleen doen&
Rijp zijn
Om ervoor te zorgen dat de eerste dag zo vlot mogelijk verloopt, is het goed om in te schatten of je kleuter rijp is voor de kleuterschool. In Vlaanderen kunnen kinderen naar school na de schoolvakantie wanneer ze 2 jaar en 6 maanden geworden zijn. Belangrijk om te weten is dat de meeste kinderen op 3 jaar rijp zijn voor de kleuterschool. Sommigen zijn het al op 2 ½ jaar, terwijl anderen het nog niet zijn op 3 ½ jaar. Het is in het belang van je kind dat je zijn eigen ontwikkelingstempo respecteert en probeert te bepalen of het rijp is voor de kleuterschool. Een gesprekje met de juf of de meester kan heel verhelderd en ondersteunend zijn als je twijfels hebt over de schoolrijpheid van je kindje. Het hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn als je kindje nog niet helemaal zindelijk is overdag of het nog niet zelfstandig zijn jasje kan aan- en uittrekken. Soms is het ook raadzaam om bij bepaalde gebeurtenissen zoals het krijgen van een broertje of zusje, ziekte, overlijden van een geliefd persoon, het schoolgaan nog even uit te stellen. Je kind krijgt anders te veel ineens te verwerken.
Een goede voorbereiding
Probeer je kind mee te nemen bij de inschrijving of de opendeurdag. In de loop van de maand augustus kan je hiervoor in de meeste scholen terecht; Neem daarvoor ruim de tijd, zodat jullie samen het klasje kunnen bezoeken. Laat broertjes, zusjes of vriendjes vertellen over wat ze in de kleuterklas allemaal doen. Vertel je kleuter dat hij al zo groot is dat hij naar de kleuterschool mag. Wen je kind al aan het uur van opstaan. De meeste 3-jarigen hebben nog 11 uur slaap nodig. Wanneer dat niet kan, zorg dan voor voldoende middagrust. Vertel zelf ook af en toe iets over de school, maar stel het ook niet al te rooskleurig voor. Er bestaan ook leuke boekjes die het handig maken om wat te vertellen over de kleuterschool.
De traantjes
Elke ouder zal hoe dan ook wel eens een huilend kind moeten achterlaten. De eerste dag en ook de tweede dag kan dit nog meevallen. Het is vaak zo nieuw voor het kind, dat het overweldigd wordt door alles wat daar gebeurt en daardoor nog niet schreit. Maar vaak zie je dat het kind het na enkele dagen lastiger krijgt om afscheid te nemen, omdat het nu beseft dat dit voortaan elke dag zo zal zijn. Neem in elk geval kordaat afscheid van je kind, vertel het duidelijk dat je straks terugkomt, maar laat het dan aan de juf of de meester over. Meestal is het verdriet al over als je de schoolpoort net uit bent.
Nog enkele tips
Zeg je kind duidelijk dat het straks voor het middageten of 's avonds wordt afgehaald. Vertel je kind ook altijd wie het aan de schoolpoort mag verwachten. Je kan er eventueel ook voor zorgen dat je voor de lunch of het tienuurtje iets meegeeft waarvan je zeker weet dat je kleuter het lekker vindt. Denk ook aan een reservebroekje voor het geval er een "ongelukje" gebeurt. Als je vindt dat je kind nog moet slapen, durf er dan zeker over te praten met de kleuterleid(st)er.
Thuiskomen
Bereid je ook wat voor op de thuiskomst van je kleuter. De kans is groot dat je kleuter heel moe en prikkelbaar is. Laat je kind maar even bekomen en probeer wat extra tijd vrij te maken om rustige activiteitjes met de kinderen te doen. Verlang van je kleuter niet dat hij je alles vertelt, want vaak is het nog te veel om te verwerken en geniet het kind gewoon van jouw aandacht, zonder dat het zelf nog veel moet doen.
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om een beroep te doen op je verpleegkundige van Kind en Gezin. Je kan contact met ons opnemen via de Kind en Gezin-Lijn (078/150100) of het contactformulier op www.kindengezin.be.