Voor het eerst naar kleuterschool

dossier Straks is het weer zover. Vele ouders brengen hun kleine spruit met een bang hartje voor het eerst naar de kleuterschool. Voor elk kind is dat een grote stap. De school is een nieuwe wereld die voor hen opengaat. Een wereld met heel veel toffe uitdagingen: nieuwe vriendjes, nieuwe spelletjes, nieuwe juffen of meesters maar ook een wereld die nog heel verwarrend en vermoeiend is: nieuwe regels, een nieuw ritme, veel alleen doen. 

Wanneer naar kleuterschool?

Getty_school_klas_kleuter_2024.jpg

© Getty Images

In Vlaanderen kunnen kinderen naar school na de schoolvakantie wanneer ze 2 jaar en 6 maanden geworden zijn. Het is in het belang van je kind dat je zijn eigen ontwikkelingstempo respecteert en probeert te bepalen of het rijp is voor de kleuterschool. Een gesprekje met de juf of de meester kan heel verhelderd en ondersteunend zijn als je twijfels hebt over de schoolrijpheid van je kindje. Het hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn als je kindje nog niet helemaal zindelijk is overdag of het nog niet zelfstandig zijn jasje kan aan- en uittrekken. Soms is het ook raadzaam om bij bepaalde gebeurtenissen zoals het krijgen van een broertje of zusje, ziekte, overlijden van een geliefd persoon, het schoolgaan nog even uit te stellen. Je kind krijgt anders te veel ineens te verwerken. De meeste kinderen zijn op 3 jaar rijp voor de kleuterschool. 

Lees ook: Leerplicht en instapmomenten: wanneer mag (of moet) een kind naar school?

Een goede voorbereiding

Probeer je kind mee te nemen bij de inschrijving of de opendeurdag. In de loop van de maand augustus kan je hiervoor in de meeste scholen terecht; Neem daarvoor ruim de tijd, zodat jullie samen het klasje kunnen bezoeken. Laat broertjes, zusjes of vriendjes vertellen over wat ze in de kleuterklas allemaal doen. Vertel je kleuter dat hij al zo groot is dat hij naar de kleuterschool mag. Wen je kind al aan het uur van opstaan. De meeste 3-jarigen hebben nog 11 uur slaap nodig. Wanneer dat niet kan, zorg dan voor voldoende middagrust. Vertel zelf ook af en toe iets over de school, maar stel het ook niet al te rooskleurig voor. Er bestaan ook leuke boekjes die het handig maken om wat te vertellen over de kleuterschool.

Lees ook: Tips voor de eerste schoolweek

Afscheid aan de schoolpoort

Elke ouder zal hoe dan ook wel eens een huilend kind moeten achterlaten. Soms verloopt het afscheid de eerste (en tweede) dag verrassend vlot, omdat alles nog nieuw en overweldigend is, en komen de traantjes bij je kindje pas na enkele dagen, omdat het nu beseft dat dit voortaan elke dag zo zal zijn. Neem in elk geval kordaat afscheid van je kind, vertel duidelijk dat je straks terugkomt, maar laat het dan aan de juf of de meester over. Meestal is het verdriet al over als je de schoolpoort net uit bent.

Zeg je kind wel duidelijk wanneer het opgehaald wordt, voor het middageten of 's avonds, en wie hij of zij aan de schoolpoort mag verwachten. 

Lees ook: Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

In de kleuterklas

 Je kan er eventueel ook voor zorgen dat je voor de lunch of het tienuurtje iets meegeeft waarvan je zeker weet dat je kleuter het lekker vindt. Denk ook aan een reservebroekje voor het geval er een "ongelukje" gebeurt. Als je kind normaal nog slaapt over de middag, meld dat dan zeker aan de juf of meester. Meestal is er wel een 'slaapklasje' voor kinderen die nog een middagdutje doen. 

Lees ook: Mag een school een kind dat nog niet zindelijk is weigeren?

Thuiskomen

De kans is groot dat je kleuter heel moe en prikkelbaar is. Laat je kind maar even bekomen en probeer wat extra tijd vrij te maken om rustige activiteitjes met de kinderen te doen. Verlang van je kleuter niet dat hij je alles vertelt, want vaak is het nog te veel om te verwerken en geniet het kind gewoon van jouw aandacht, zonder dat het zelf nog veel moet doen.

Lees ook: Wat als je kindje na school in slaap valt?

bron: Kind en Gezin

Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram