Wat als je kindje na school in slaap valt?
dossier
Na school kunnen kindjes vaak geen pap meer zeggen, en de kans is bijzonder groot dat ze in de zetel in slaap vallen. Hoe zorg je ervoor dat dutjes in de late namiddag het slaapschema niet omgooien? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.
“Late namiddagdutjes zijn vervelend (lacht). Het gebeurt maar al te vaak dat kleuters na een dagje ravotten of een leuke uitstap in slaap vallen in de auto. Ook kindjes die nog maar net naar school gaan, maken heel wat mee doorheen de dag, waardoor ze makkelijk in slaap vallen als ze terug thuiskomen. Nu, als je ze na zo’n powernapje op het normale uur in bed probeert te steken, gaat dat meestal niet lukken. De slaapschuld die de hele dag is opgebouwd, is al voor een stukje ingelost en je kleuter heeft een nieuwe energieboost gekregen wat zijn normale bedtijd in het gedrang zal brengen. Het is dan soms beter om hem een halfuurtje later naar bed te doen zodat er wat nieuwe slaapschuld kan opgebouwd worden en de bedtijd soepel kan verlopen.
Wat met de middagdutjes?
Indien de mogelijkheid bestaat om op school nog een middagdutje te doen en jouw kleuter ook thuis nog dutjes doet, dan kan dit zeker. Let er wel op dat dit middagdutje niet te lang duurt. Doorgaans is de dutjesopportiniteit op school maar maximaal een uurtje, dus dat is prima. Zelfs een halfuurtje is voor veel kleuters al voldoende als nieuwe energieboost om de namiddag mee door te komen zonder dat ze om 17 uur omvallen van de vermoeidheid. Vanaf de leeftijd van 3 jaar raad ik sowieso af om het middagdutje langer dan 1 uur te laten duren, anders kan de nachtrust hieronder gaan lijden. Je zal dit merken wanneer je kleuter moeite heeft met in slaap te vallen bij bedtijd. Een kleuter heeft zo’n 11 à 12 uur slaap per 24 uur nodig. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die (veel) meer of minder slaap nodig hebben.Hoe ouder ze worden, hoe korter de dutjes?
“Ja. Kleuters zullen op een bepaald moment gaan weigeren om een middagdutje te doen. Op zulke dagen steek je ze beter op tijd in bed. Het kan daarnaast ook voorvallen dat je kleuter de ene dag wel en de andere dag geen dutje meer doet, bijvoorbeeld niet meer op school, maar wel nog in het weekend of op woensdagnamiddag. Dit kan perfect, niet elke dag hoeft er hetzelfde uit te zien op deze leeftijd. De bedtijd kan dan wel wat schommelen in functie van of er wél of geen dutje plaatsvond. Een kleuter die net met school is gestart en geen dutje deed overdag, zal je echt plezier doen met een vroegere bedtijd dan gewoonlijk. Anders is de kans groot dat hij in overdrive zal gaan en extra moeilijk in slaap zal geraken en/of ’s anderendaags te vroeg wakker zal worden omdat hij té moe ging slapen.Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.
Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?
Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden