Leerplicht en instapmomenten: wanneer mag (of moet) een kind naar school?

In dit artikel
Leerplicht en instapmomenten: wanneer mag (of moet) een kind naar school?

dossier Hoelang sommige nachten ook lijken te duren, de tijd vliegt voorbij. Voor je het weet, mag je kindje naar de opvang, en als je nog eens met je ogen knippert, is de eerste schooldag daar. Die exacte instapdatum hangt af van de geboortedag van je kindje. Een woordje uitleg.

Lees ook: Mag de school of de buitenschoolse opvang een kind weigeren als het nog niet zindelijk is?

Instapmomenten

Getty_instapmoment_schoolplicht_kleuter_2023.jpg

© Getty Images

Peuters (instapklasje)

In Vlaanderen mogen kinderen naar school wanneer ze 2 jaar en 6 maanden geworden zijn (2,5 jaar). De instapdag is dan de eerste schooldag na de zomervakantie, herfstvakantie, krokusvakantie of paasvakantie, de eerste schooldag van februari of de eerste schooldag na Hemelvaart. Er zijn met andere woorden zeven instapmomenten.


Op deze pagina kan je de instapmomenten voor jouw kind berekenen

Het is echter niet verplicht om op dat moment in te stappen. Bij bepaalde gebeurtenissen (een nieuw broertje of zusje, ziekte, overlijden, verhuis…) kunnen ouders ervoor kiezen om het schoolgaan nog even uit te stellen.

Kleuters

Voor kindjes van 3 jaar gelden die instapdata niet. Zij kunnen op elke schooldag in de kleuterklas starten.

Inschrijven

Vanaf wanneer je jouw kindje kan inschrijven, verschilt van school tot school. Je kan dus best goed op voorhand informeren.

Lees ook: Wat als je kindje na school in slaap valt?

Schoolplicht

Kleuteronderwijs is in Vlaanderen niet verplicht, maar aangezien je kindje in de peuter- en kleuterklas z’n sociale, motorische, praktische, taal- en andere vaardigheden aanscherpt, is het wel een aanrader.

Sinds het schooljaar 2020-2021 is de leerplicht verlaagd tot 5 jaar. Dat wil zeggen dat kleuters leerplichtig zijn vanaf 1 september van het kalenderjaar dat ze 5 jaar worden. Om in de basisschool te starten op zes jaar moet een kindje namelijk minstens 290 halve dagen naar de kleuterschool gegaan zijn. Een gemiddeld schooljaar telt gemiddeld 325 halve lesdagen. Zoniet kan de klassenraad van de lagere school beslissen om je kindje nog een jaar verplicht kleuteronderwijs laten volgen.

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?

Bronnen:
https://onderwijs.vlaanderen.be
https://www.kindengezin.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram