Mag de school of de buitenschoolse opvang een kind weigeren als het nog niet zindelijk is?

123-kind-potje-zindel-bedpl-170_08.jpg

nieuws De meeste kinderen worden zindelijk tussen 1,5 jaar en 4 jaar, maar de leeftijd varieert sterk van kind tot kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. U kunt het proces niet versnellen. 1 op 4 kinderen zijn niet zindelijk wanneer ze naar de kleuterschool gaan, zo bleek recent nog uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Bovendien kunnen kinderen opnieuw onzindelijk worden wanneer ze de eerste keer naar de opvang of de kleuterklas gaan.

Naar de buitenschoolse opvang

De opvang mag kinderen niet discrimineren op basis van hun gezondheid of fysieke toestand. Daarom mogen kinderen niet geweigerd worden als ze niet zindelijk zijn, ook niet via het huishoudelijk reglement.

Naar de kleuterschool

Zindelijk worden is een belangrijke stap in de voorbereiding naar de kleuterschool. Scholen vragen een inspanning te doen om uw kind overdag droog te krijgen vóór de schoolleeftijd.
Wanneer een kind 3 jaar wordt en nog niet zindelijk is, moet de stap naar de kleuterschool niet uitgesteld worden. Ouders en school kunnen in overleg bekijken wat de mogelijkheden zijn. De kleuterklassen voorzien verschillende methoden om kinderen op een speelse manier te leren op het potje gaan. Ze vragen echter wel uw inzet om thuis de begeleiding verder te zetten.

Scholen kunnen wettelijk geen kinderen weigeren omdat ze niet zindelijk zijn. Indien ze dat toch doen en een gesprek hierover weigeren, kan de ouder een klacht indienen bij het departement onderwijs.

Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram