Bedplassen: veel voorkomend, maar nog steeds taboe

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-bedplassen-05-18.jpg

nieuws Bedplassen komt vaker voor dan je zou denken, en toch krijgt het thema maar weinig aandacht. Op World Bedwetting Day, jaarlijks de laatste dinsdag van mei, haalt het Belgische Informatiecentrum rond bedplassen het onderwerp uit de taboesfeer. “Tijd voor actie”, klinkt het.

In België zijn er naar schatting meer dan 50.000 kinderen tussen 5 en 10 jaar oud die bedplassen. Onderzoek wijst uit dat meestal een combinatie van factoren aan de basis ligt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de blaas niet goed werkt, dat het kind heel diep slaapt, dat de nieren ’s nachts urine blijven aanmaken enzovoort. Belangrijk om weten is dat zo’n medisch probleem niet zomaar verdwijnt, maar een arts kan helpen om ongelukjes in de toekomst te voorkomen. Erover praten is dus de eerste stap.

Lees ook: Heeft mijn kind een plasprobleem?

Op de website drogenachten.be, een initiatief van pediaters nefrologen en urologen, vinden ouders, kinderen, artsen en leerkrachten niet alleen informatie, advies en oplossingen, maar ook onder andere dag- en nachtkalenders waarmee je de evolutie kan bijhouden. Er is een downloadbare printversie, maar ook een app (Drydawn), voor wie het liever digitaal doet.

Lees ook: Bedplassen: wat kan je er zelf aan doen?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram