Bedplassen: veel voorkomend, maar nog steeds taboe

123-bedplassen-05-18.jpg

nieuws Bedplassen komt vaker voor dan je zou denken, en toch krijgt het thema maar weinig aandacht. Op World Bedwetting Day, jaarlijks de laatste dinsdag van mei, haalt het Belgische Informatiecentrum rond bedplassen het onderwerp uit de taboesfeer. “Tijd voor actie”, klinkt het.

In België zijn er naar schatting meer dan 50.000 kinderen tussen 5 en 10 jaar oud die bedplassen. Onderzoek wijst uit dat meestal een combinatie van factoren aan de basis ligt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de blaas niet goed werkt, dat het kind heel diep slaapt, dat de nieren ’s nachts urine blijven aanmaken enzovoort. Belangrijk om weten is dat zo’n medisch probleem niet zomaar verdwijnt, maar een arts kan helpen om ongelukjes in de toekomst te voorkomen. Erover praten is dus de eerste stap.

Lees ook: Heeft mijn kind een plasprobleem?

Op de website drogenachten.be, een initiatief van pediaters nefrologen en urologen, vinden ouders, kinderen, artsen en leerkrachten niet alleen informatie, advies en oplossingen, maar ook onder andere dag- en nachtkalenders waarmee je de evolutie kan bijhouden. Er is een downloadbare printversie, maar ook een app (Drydawn), voor wie het liever digitaal doet.

Lees ook: Bedplassen: wat kan je er zelf aan doen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram